Wiosenny Poke Bowl z makaronem soba i tofu
25 MINUT | 1 PORCJA | ŁAGODNE
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu soba
- 2 łyżeczki suchego wakame
- 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki sezamu białego
- 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka kiełków (dowolnych)
- 0,5 awokado, pokrojonego w paski
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
SOS
- 1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
- Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 minut i usmaż na złoty kolor.
- W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki, posyp sezamem.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej miskę chwilę przed podaniem.
Fot. House of Asia
Informacja prasowa