Wiosenny Poke Bowl z makaronem vermicelli i krewetkami
25 MINUT | 1 PORCJA | ŁAGODNE
SKŁADNIKI
- 40 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
- 5 obranych krewetek
- 5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką
- wzdłuż cukinii
- 30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
- Sok z 1 cytryny
- 0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki
- Sól, pieprz do smaku
- Kolendra, chili, limonka do dekoracji
SOS
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 0,5 łyżki posiekanej kolendry
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 cm posiekanego chili
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
- Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
- W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
- Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.
Fot. House of Asia
Informacja prasowa