Wiosna na horyzoncie

Mieszanka sałat z roszponką: Finezja mix marki Eisberg. Sałatka Finezyjna - przepis kulinarny.
Choć na kalendarzową wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać, pierwsze słoneczne natarcie sprawia, że powoli myślimy o zmianach, także w naszych jadłospisach.

Ciepłe i rozgrzewające dania będą ustępować pola lekkim propozycjom ze świeżymi, pachnącymi składnikami. Wśród obowiązkowych pozycji w menu nie może więc zabraknąć sałatek, których bazę stanowią idealnie skomponowane mieszanki sałat.

Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych mieszanek sałat – wszak Polacy pokochali umyte i gotowe kompozycje, które zawierają idealnie zbalansowane składniki. Jedną z opcji, która idealnie sprawdzi się w wielu smakowych zestawieniach, jest mieszanka sałat z roszponką – Finezja mix marki Eisberg. Produkt znajduje szerokie grono zwolenników m.in. ze względu na obecność w nim właśnie roszponki. Warzywo, zwane inaczej roszpunką, raszpanką czy kozłkiem, ma niewielkie listki o łagodnym, orzechowym smaku. Dlatego też świetnie komponuje się w sałatkach z takimi dodatkami jak: buraki, arbuz, łosoś czy rozmaite sery, np. mozzarella, gorgonzola, feta. Jednak roszponka smakuje także w wersji duszonej lub gotowanej. Swobodnie może być podstawą zielonej zupy-krem, dodatkiem do pieczonego mięsa bądź pysznego i pożywnego koktajlu. Co ważne, roszponka to jedna z najzdrowszych odmian sałaty. Warzywo zapewnia aż 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo, jest bogatym źródłem witaminy A (pozytywnie wpływa na wzrok), witamin z grupy B (wzmacniają system odpornościowy) oraz żelaza, potasu i cynku. W miesznce Finezja mix znajdziemy także niskokaloryczną cykorię sałatową radicchio
o purpurowo-białych liściach, a także lekko pikantną sałatę fryzyjską.

Finezja mix marki Eisberg

  • Gramatura: 150 g
  • Sugerowana cena: 3,99 zł
  • Składniki: roszponka, cykoria sałatowa radicchio, sałata fryzyjska

Sałatka Finezyjna

Składniki:

  • mieszanka sałat Finezja mix marki Eisberg – 150 g
  • 70 g wędzonego łososia
  • 6 kulek mini mozzarelli
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ czerwonej cebuli

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotową mieszankę Finezja mix marki Eisberg przełożyć do miski. Umytą paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z łososiem oraz mozzarellą. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Fot. Orchidea Creative Group
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat