Wiosna na talerzu – jedz szparagi!

Opublikowano: 2019-06-10
Tagliatelle ze szparagami, niebieskim serem i bazylią - przepis.
Maj i czerwiec to miesiące, kiedy na naszych stołach królują eleganckie szparagi. Apetyczne pęczki na okolicznych bazarach możemy spotkać w wersji białej, zielonej lub fioletowej.

Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka typowo wiosennych propozycji.

Tagliatelle ze szparagami, niebieskim serem i bazylią

Składniki:

  • 1/3 paczki makaronu tagliatelle
  • 1 opakowanie szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
  • pęk zielonych szparagów
  • 1 opakowanie śmietany kremówki
  • 1 mały ser niebieski
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce, po czym kroimy je na drobne kawałki i gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z dodatkiem pokruszonego niebieskiego sera. Doprawiamy do smaku i gotujemy równocześnie mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Szparagi odcedzamy podsmażamy na małym ogniu na patelni, dodajemy do sosu i mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy na nim zwinięte w rulon plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Fot. Konspol
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat