W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Witamina C na jesienne przeziębienia

Opublikowano: 2017-10-02
Witamina C na jesienne przeziębienia od Duolife.
Zbliżająca się jesień to pora roku związana nierozerwalnie z częstymi przeziębieniami. Sprzyja temu chłód, deszcz oraz wiatr. Jak zatem można się na te trudne dni przygotować?

Kluczem do sukcesu jest oczywiście zbilansowana dieta. To regularne dostarczanie organizmowi cennych witamin i składników odżywczych decyduje w dużej mierze o jego odporności. To ważne w okresie jesienno-zimowym. Warto zadbać o układ odpornościowy, który chroni organizm przed infekcjami i zwalcza wirusy czy bakterie. Przede wszystkim do codziennej diety trzeba wprowadzić większą ilość produktów zawierających witaminę C. To sprzymierzeniec w walce z przeziębieniami.

Na jaką witaminę C postawić?
Wiele osób sięga po tabletki z witaminą C. Jednak tak naprawdę najskuteczniejsza jest witamina niemodyfikowana w żaden sposób. Dlatego witaminę C powinno się przyjmować w formie naturalnej. Obecnie na szczęście można znaleźć sporo produktów, które zawierają ją w dobrze przyswajalnej formę i warto po nie sięgać.

Dzika róża
Najlepsze są zawsze domowe metody. Ciepła herbata z dziką różą to prawdziwy symbol jesieni i dobrze jest ją pić. Dzika róża zawiera sporą ilość naturalnej witaminy C. Ma jej aż 40% więcej niż cytrusy. Poza tym działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Dzika róża chroni też przed wolnymi rodnikami. Alternatywą dla herbaty jest oczywiście nalewka z dzikiej róży.

Acerola
Acerola to owoc dość mało popularny w Polsce, a szkoda. To prawdziwa broń w walce z przeziębieniami. Wizualnie acerola zbliżona jest do niewielkiej wiśnia o kolorze czerwonym. Na 100 gram owoców aceroli znajduje się aż 1600 mg kwasu askorbinowego. W czasie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C jest jej idealnym źródłem. Dodatkowo wspomaga syntezę białych krwinek krwi.

Natka pietruszki
Nie wszyscy wiedzą, że jednym z produktów najbardziej bogatych w witaminę C jest natka pietruszki. W jej 100 gramach znajduje się 178 mg kwasu askorbinowego. Oprócz tego natka posiada też sporą ilość żelaza, doskonałego w czasie leczenia anemii oraz prowitaminę A.

Codzienna suplementacja witaminą C - jak to jest możliwe?
Warto się suplementować witaminą C, aby w okresie jesienno-zimowym cieszyć się doskonałym zdrowiem. Nie zawsze jednak łatwe jest utrzymanie odpowiedniej, zbilansowanej diety. Tymczasem witamina C sprzedawana w tabletkach bywa słabo przyswajalna przez organizm. W tej sytuacji rozwiązaniem mogą być suplementy diety w formie naturalnej np. DuoLife Vita C. W dawce zaledwie 50 ml znajduje się aż 700 mg naturalnej i niezmodyfikowanej witaminy C,  która pochodzi z naturalnych źródeł - dzikiej róży, aceroli czy jagód CamuCamu. To suplement w nietypowej, płynnej formie, który zapewnia w jednej dawce pokrycie 100% zapotrzebowania na kwas askorbinowy. To świetny sposób na dostarczenie do swojego organizmu potrzebnej dawki witaminy C w najlepszej możliwej, bo naturalnej formie. To szczególnie ważne jesienią i latem, gdzie odporność organizmu jest na ogół o wiele niższa niż zwykle, co sprzyja częstym infekcjom i przeziębieniom.

Fot. Duolife
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama