Witamina E jest wytwarzana tylko przez rośliny, a jej bogatym źródłem są: pełne ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste takie jak szpinak, kapusta, sałata. Witamina E tylko częściowo jest przyswajana z pożywieniem, nie wchłania się dobrze przez co nie ma szans na dotarcie w głębokie warstwy skóry. W wyniku nieprawidłowego odżywania, stosowania używek (nikotyna, alkohol) w organizmie mogą pojawić się niedobory witaminy E, które objawiają się: osłabieniem, zmniejszeniem odporności, bólami mięśni i stawów oraz zmianami skórnymi.
Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, pomaga w walce z chorobami serca i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych kobiet i konieczna do zajścia w ciążę i w jej trakcie. Nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości”. Wraz z wiekiem jej stężenie ulega obniżeniu, a to powoduje, że błony komórkowe stają się mniej płynne i przepuszczalne. Witamina E wzmacnia barierę naskórkową, wpływa na jego prawidłowe nawilżenie, zmniejsza utratę wody i utrudnia wnikanie substancji obcych. Zapobiega też podrażnieniom, działa przeciwzapalnie przez uszczelnienie błon komórkowych i stabilizację lizosomów. Chroni też przed negatywnymi skutkami promieniowania UV (uszkodzenia DNA, rumień) i obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Witamina ta uelastycznia skórę, ponieważ przyspiesza proces biosyntezy kolagenu i elastyny w skórze właściwej. Ponadto poprawia ukrwienie skóry i wykorzystanie tlenu w komórkach, co korzystnie wpływa na proces gojenia się ran. Można znaleźć w wielu kosmetykach i kosmeceutykach. Jest jednym z głównych składników kosmetyków służących do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com