Wpływ żywienia na cerę: jak dostosować dietę do skóry w różnym wieku?

Wywiad z Sylwią Górzną o wpływie żywienia na cerę w różnym wieku.
Piękna cera to niewątpliwie marzenie każdej kobiety. Niestety, wpływ na nią ma szereg różnych czynników: od stresu, przez promieniowanie słoneczne, uwarunkowania genetyczne aż po sposób odżywiania.

Dlatego o skórę niezależnie od wieku należy dbać zarówno z zewnątrz, jaki i od wewnątrz. Jakie produkty wprowadzić do jadłospisu, aby naturalnie zadbać o cerę radzi Sylwia Górzna, ekspertka Edukacji Żywieniowej.PL.

W młodym wieku skóra jest jędrna i elastyczna. Jak należy o nią zadbać, aby cieszyć się promienną cerą przez długie lata?
Około dwudziestki warto mieć w głowie hasło: „Oczyszczaj i wzmacniaj”. Aby jak najdłużej cieszyć się pełną blasku należy stosować dietę bogatą w witaminy i minerały. Włączenie do codziennego jadłospisu witaminy E zwanej „witaminą młodości” opóźni proces starzenia się skóry. Neutralizuje ona szkodliwe działanie wolnych rodników. Występuje w oleju słonecznikowym, rzepakowym i sojowym, oliwie, kiełkach pszenicy, orzechach, pestkach słonecznika i szpinaku. W tym okresie cenna dla cery jest również witamina K. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, a także rozjaśnia cerę. Znajduje się w awokado, truskawkach, zielonych liściach warzyw, jajach, wątróbce, pomidorach, serach i jogurtach. Warto również spożywać produkty mleczne i pełnoziarniste, które są bogate w witaminy z grupy B. Pomagają one utrzymać zdrowy koloryt i dobry stan skóry. Opóźniają też proces powstawania zmarszczek. Wpływają korzystnie na gospodarkę wodną skóry.

Co w momencie, kiedy przekraczamy próg trzydziestki i pojawiają się zmarszczki mimiczne?
Oprócz tego, że pojawiają się pierwsze tak zwane „kurze łapki" w kącikach oczu i inne zmarszczki mimiczne, skóra często staje się przesuszona i pozbawiona młodzieńczego blasku. Warto wtedy sięgnąć po produkty bogate w witaminy A, E, C, K i D oraz minerały: wapń, magnez, cynk i żelazo. Gładką skórę zapewni również witamina C – przeciwutleniacz, który wzmacnia naczynia krwionośne i bierze udział w produkcji kolagenu. Chroni też przed promieniowaniem UV, wolnymi rodnikami, ujędrnia, uelastycznia i rozjaśnia skórę. Witamina C obecna jest w warzywach, m.in. w papryce, natce pietruszki, jarmużu i szpinaku oraz w owocach – głównie w cytrusach i czarnej porzeczce, ale też w młodym jęczmieniu. Dbając o skórę po trzydziestce warto sięgać również po sfermentowane produkty mleczne, m.in. jogurty. Są one bogatym źródłem wapnia i dbają o elastyczność skóry. W tym wieku warto też częściej sięgać po kasze, orzechy, soję i buraczki. Te produkty dostarczają żelazo, odpowiadające za proces dotlenienia tkanek. O koloryt skóry zadba zaś cynk występujący w produktach pełnoziarnistych, migdałach czy czosnku.

Co zatem po czterdziestce?
W tym wieku skóra na ogół traci jędrność. Pojawiają się również liczne plamki i przebarwienia. Okres po czterdziestym roku życia to zatem czas na maksymalne wzmacnianie i ujędrnianie skóry. Wówczas należy chronić skórę przed mocnym słońcem. Nie powinno się zapominać o stosowaniu odpowiednich kremów z filtrami UV. Ochronę zapewniają również składniki odżywcze zawarte w pomidorach, jabłkach, jajach i oliwie z oliwek. W codziennym jadłospisie niezbędne jest również uzupełnianie witaminy A, czyli tak zwanego retinolu. Spowalnia on procesy starzenia się skóry i odnawia naskórek. Chroni również przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA. Retinol też zwiększa wytwarzanie kolagenu i elastyny w skórze właściwej, co poprawia jędrność, napięcie i nawilżenie skóry. Liczne badania potwierdziły, że witamina A redukuje przebarwienia, plamy, a także zmniejsza widoczność piegów. Zawierają ją liczne produkty, jak na przykład masło, jaja, wątroba, sery, tran, marchew, morele, dynia oraz zielone warzywa.

W okolicach pięćdziesiątego roku życia w organizmie kobiety zachodzą znaczące zmiany. Czy w tym wypadku dieta również ma wpływ na skórę?
Główną zmianą jest to, że po pięćdziesiątce organizm przestaje produkować żeński hormon – estrogen. Przez to skóra zaczyna wiotczeć. Aby temu zapobiegać zależy zadbać, aby w codziennej diecie znajdowały się minerały – krzem i selen. Krzem wpływa na sprężystość i elastyczność naskórka oraz skóry właściwej. Znajduje się m.in. w płatkach i otrębach owsianych oraz jęczmiennych. Selen ma zaś właściwości przeciwutleniające, zapobiega więc starzeniu się komórek. Aby uzupełnić minerały warto sięgać po ryby, kasze, orzechy brazylijskie oraz soczewicę. Korzystnie na skórę wpływają również flawonoidy. Mają właściwości przeciwutleniające i zmniejszają obrzęki. Znajdują się w owocach i warzywach – głównie w pomidorach, papryce i brokułach, a także w zielonej herbacie. W tym wieku, aby chronić skórę przed starzeniem warto uzupełnić w diecie również antyoksydanty. Uda się to poprzez spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, makaronów i płatków zbożowych oraz jagód, borówek, jeżyn, czarnych porzeczek, śliwek, marchwi, buraków, czosnku czy brokułów.

Czy ma Pani jeszcze jakieś porady, dotyczące dbania o cerę od wewnątrz?
Niezależnie od wieku nie możemy zapominać o nawadnianiu. Odpowiednia ilość wody dostarczanej do organizmu zapewni skórze jędrność. Zaleca się wypijanie minimum 1,5 litra płynów dziennie. Organizm najlepiej nawadnia woda mineralna, zielona herbata oraz soki bez cukru. Warto zadbać też o mniejszą utratę wody z organizmu. Zapewnią to zdrowe tłuszcze w diecie, m.in. olej lniany i sojowy, oliwa z oliwek, orzechy, awokado czy spirulina.

Nie możemy również zapominać, że osłabiona skóra chłonie wszystko jak gąbka. Dlatego w każdym wieku należy unikać nadmiaru kawy, czarnej herbaty, alkoholu i cukru. Barierę ochronną skóry niszczy też przetworzona żywność pełna konserwantów i barwników oraz dania typu fast food. Lepiej je sobie odpuścić.

Rozmawiała
Dobrochna Rawicka
(dobrochna.rawicka@dlalejdis.pl)

Fot. Materiał zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat