Wrocław zaprasza na szparagi!

Szparagi w najnowszym menu we wrocławskiej Art Restauracji i kawiarni.
Szparagi pojawiły się w menu ART Restauracji i kawiarni w postaci przystawek, zup, sałatek czy dodatków do dań głównych.

Propozycje szefa kuchni ART Restauracji to zielone i białe szparagi jako gorące przystawki. Obowiązkowy jest krem ze szparagów. Szparagi są obecne w sałatce z rukolą, mniszkiem lekarskim, szpinakiem i truskawkami. Dla wegetarian godne polecenia bardzo wiosenne jest Risotto ze szparagami, świeżym szczawiem, szpinakiem i jadalną stokrotką, czy makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, młodą pokrzywą i żółtkiem  Do wyboru mamy też łososia i sandacza z zielonymi szparagami. Dla mięsożerców restauracja proponuje polędwicę wołową ze szparagami, sosem béarnaise i ziemniakami w mundurkach.

Ponizej pełne menu:

Przystawki zimne   
Tatar z dzikiego z łososia z kompresowanym ogórkiem            
Tatar wołowy po staropolsku

Przystawki gorące
Zielone szparagi z sosem cytrynowym, jajkiem poche i chipsem z boczku
Białe szparagi na parze z koprem i masłem klarowanym
Wątróbka z gęsi owsianej z karmelizowanymi jabłkami na grzance z pieczywa korzennego

Zupy
Krem ze szparagów ze śmietaną Łomnicką
Zupa orkiszowa z klopsikami drobiowymi
Zupa rybna ze świeżych polskich ryb

Sałatki
Sałatka z rukolą, szparagami, mniszkiem lekarskim, szpinakiem, truskawkami, serem Ślubowskim i jadalnymi kwiatami   
Sałatka z kaczką, jabłkiem reneta i marynowanymi buraczkami

Dania ze świeżych ryb
Filet z pstrąga z boczniakiem i sosem migdałowo-kaparowym
Filet z łososia z zielonymi szparagami, czarną soczewicą i ogórecznikiem
Filet z sandacza z zielonymi szparagami, sosem holenderskim, szczawikiem, rzodkiewką i kwiatem czarnuszki

Pierogi, makaron, kasza    
Pierogi z szyjkami rakowymi po wrocławsku z sosem tymiankowym
Risotto ze szparagami, świeżym szczawiem, szpinakiem i jadalną stokrotką
Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, młodą pokrzywą i żółtkiem

Dania mięsne
Filet z kurczaka zagrodowego sous vide z purée z pieczonego batata i marchwi z sałatką z selera naciowego i rabarbaru
Filet z kaczki w sosie miodowo-tymiankowym z dodatkiem jabłek podawany z leniwą kluską
Polędwiczka wieprzowa w szynce dojrzewającej z kalafiorem, rodzynkami, pieczonymi ziemniakami i sosem porowo–śmietanowym
Schab jagnięcy na purée z pasternaka z konfitowanym ziemniakiem i blanszowanym kalafiorem romanesco
Polędwica wołowa ze szparagami, sosem béarnaise i ziemniakami w mundurkach

Desery
Tiramisu wg oryginalnej włoskiej receptury
Szarlotka z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym i gałka lodów waniliowych
Deser czekoladowy ze słonym karmelem i białą czekoladą

ip
fot. ART Hotel/ ART Restauracja i Kawiarnia





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat