Wspieraj dietę i walkę z kilogramami odpowiednio dobraną wodą

Równowaga minerałów w Twojej diecie od Żywiec Zdrój.
Rolę zdrowia rok 2020 podkreślił nam dobitnie, a rosnącą w nas potrzebę dbania o nie pokazują m.in. wyniki badania wskazujące, że prawie połowa Polaków odżywia się coraz zdrowiej1.

Co zrobić, aby wyrobić właściwe nawyki żywieniowe? Na pewno jednym z najprostszych do wprowadzenia w życie nawyków jest picie wody. Wybierz tę, która odpowiada Twoim potrzebom i po prostu zacznij ją pić.

Z powodu obowiązujących obostrzeń siłownie i kluby sportowe nie przeżywają jak co roku noworocznego oblężenia, ale chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów czy po prostu przejścia na zdrowy tryb życia z pewnością pozostaje. Aby pomóc sobie tych staraniach, warto zastosować prosty trik, który znacznie może ułatwić walkę ze zbędnymi kilogramami. Wystarczy regularnie pić wodę.

Woda - szybsza droga do utraty kilogramów
Zastąpienie napojów kalorycznych wodą pomoże schudnąć lub powstrzymać przybieranie na wadze.  Nie dostarcza ona kalorii, a dodatkowo może pomóc ograniczyć wielkość spożywanych posiłków, a tym samym zmniejszyć codzienny bilans energetyczny. Picie odpowiedniej ilości wody może też pomóc przyspieszyć metabolizm i zwiększyć wydatek energetyczny.2 Picie ok. dwóch szklanek wody przed posiłkiem wypełnia żołądek na tyle, że osoby wykorzystujące ten prosty trik faktycznie zjadają mniej, a tym samym więcej zrzucają na wadze niż te, które tego nie robią (przy podobnej aktywności i kaloryczności diety)3. Konsumpcja większej ilości wody jest też kluczowa przy diecie bogatej w błonnik4, odpowiednie nawodnienie pomaga też zapobiegać zaparciom.5

Dobierz wodę do potrzeb organizmu
Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych.6 Dodatkowy, szczególny wpływ na trawienie może mieć woda o specyficznym składzie: znacznej zawartości wodorowęglanów (>600 mg/l), chlorków (>200 mg/l), siarczanów (>250 mg/l) czy magnezu (>30 mg/l).7,8 Wody o takiej zawartości składników nie są jednak odpowiednie dla każdego, szczególnie do stałego spożycia w większych ilościach. Należy sięgać po nie w uzasadnionych sytuacjach, ponieważ np. woda o znacznej zawartości wodorowęglanów może być korzystna dla osób z nadkwasotą, ale już powinny wystrzegać się jej osoby z niedokwasotą. Stałe spożycie większej ilości wody o zawartości wodorowęglanów  przekraczającej 1000 mg/l u osób zdrowych już potencjalnie może zaburzyć procesy trawienne9. Z kolei znaczna zawartość siarczanów pomoże uregulować perystaltykę jelit, ale u osób wrażliwych, może mieć efekt przeczyszczający, zwłaszcza wtedy, gdy jednocześnie woda ma większą zawartość magnezu.10
Chociaż nawet osoby nie sięgające na co dzień po wodę raczej nie wątpią w korzyści wynikające z jej picia, to wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, na jak wiele obszarów naszego zdrowia ma ona wpływ. A przecież picie wody (szczególnie zamiast słodzonych napojów) naprawdę daje szereg korzyści – pomaga zapobiegać chorobom, a nawet może być wsparciem w walce z różnymi schorzeniami, jak kamica nerkowa, cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nadciśnienie. Należy przy tym pamiętać, że w takich przypadkach zawsze warto jej dobór skonsultować ze specjalistą, gdyż woda o nieodpowiednio dobranym składzie nie tylko nie pomoże uzyskać korzystnego efektu, ale może wręcz zaszkodzić. Niezależnie od wieku, zdiagnozowanych chorób czy ogólnego stanu zdrowia na pewno bezpiecznym wyborem do codziennego nawodnienia i wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu będzie woda butelkowana: mineralna niskozmineralizowana lub źródlana np. Żywiec Zdrój. Jej zbalansowany skład jest odpowiedni do codziennej konsumpcji dla każdego.

Pij ze smakiem, ale zdrowiej!
Jeśli wpływ i naturalny smak wody – niezależnie od składu – nadal nas nie przekonuje i słodkie napoje są głównym źródłem płynów w naszej diecie, warto zastosować metodę małych kroków. Rozwiązaniem może być sięgnięcie po tzw. wodę smakową. Jest to najmniej kaloryczna kategoria spośród wszystkich napojów bezalkoholowych11. W ostatnim roku znacznie powiększył się też asortyment „wód smakowych” bez dodatku cukru i bez kalorii: w wersji słodkiej (np. Żywiec Zdrój z nutą Zero Cukru) lub niesłodkiej, a też atrakcyjnej smakowo (jak Żywiec Zdrój Mocny Gaz i Nuta Smaku).

Sprawdzanie etykiet, porównywanie składu, zawartości cukru i kaloryczności napojów może pomóc nam zaoszczędzić całkiem sporo niepotrzebnych kalorii i być ważnym elementem zmiany nawyków na zdrowsze. Wybieranie mniej słodkich produktów, zawierających mniej cukru, może też pomóc zmniejszyć preferencję smaku słodkiego i stać się pomostem do całkowitego zastąpienia napojów najbardziej korzystną naturalną wodą – podpowiada Ilona Woźniak, kierowniczka ds. naukowych i żywieniowych Żywiec Zdrój.

1 Badania TGI Instytutu Kantar, listopad 2019
2 tookey J. Negative, Null and Beneficial Effects of Drinking Water on Energy Intake, Energy Expenditure, Fat Oxidation and Weight Change in Randomized Trials: A Qualitative Review, Nutrients 2016, 8, 19
3 Wiśniewska K. i wsp. Wpływ spożycia wody na masę ciała, Wiadomości Lekarskie 2014, tom LXVII, nr. 2, cz.I
4 Platta A., Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości... ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, nr 86, grudzień 2014
5 Merin T. Why is dehydration a problem in older patients and care home residents? Clinical Practice
Discussion, Nursing Times [online] August 2020 / Vol 116 Issue 8
6 World Gastroenterology Organisation (WGO) I love your tummy PR toolkit. Dostępne 14 stycznia 2021 na: https://www.worldgastroenterology.org/wgo-foundation/ongoing-wdhd-campaigns/wdhd-2012/tools-resources
7 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych
8 Derkowska-Sitarz M. i wsp. WPŁYW SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ROZPUSZCZONYCH W WODZIE PITNEJ NA ORGANIZM CZŁOWIEKA, Prace Naukowe Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej nr 123, Studia i Materiały, 2008, nr 43
9 Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Jaką wodę pić? Medycyna praktyczna dla pacjenta. Dostępne 14 stycznia 2021: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/107898,jaka-wode-pic
10 Wojtyła-Buciora P. i wsp. Szacowanie ryzyka zdrowotnego wynikającego z występowania przekroczeń parametrów chemicznych w wodzie przeznaczonej do spożycia, Probl Hig Epidemiol 2010, 91(1): 137-142
11 Dziechciarz P. i wsp.  Cukry w żywieniu dzieci i młodzieży – stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne Pediatria 2019, T. 16

Fot. Żywiec Zdrój
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat