W kuchniach i barach Ameryki, jak w tyglu mieszają się wpływy regionalnych kuchni ze wszystkich stron świata, z których przybywali tu imigranci – którzy, jak każdy, lubią dobrze zjeść. Dodajmy do tego kulinarne obyczaje i upodobania indiańskich plemion oraz afrykańskich niewolników, których potomkowie także tworzą amerykańskie społeczeństwo. Tak powstała jedna z najbardziej różnorodnych, obfitych i interesujących kuchni świata.
Jej wielkim miłośnikiem jest Guy Fieri - telewizyjny rozrabiaka, gwiazda kanału Food Network od 2010 roku, szef kuchni i właściciel 5 restauracji w USA. Nikt nie przyciąga przed ekrany telewizji kulinarnych więcej facetów, niż Guy. Gotuje i konsumuje w zgodzie ze swoją osobowością, czyli z rozmachem i zaraźliwą energią. Dużo, smacznie i bez ograniczeń!
W czerwcu na kanale Polsat Food Network będziemy mogli oglądać premierowe odcinki nowych serii przebojowych programów „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” i „Wielkie żarcie u Guya”. Nieograniczona wyobraźnia i apetyt prowadzącego, jego pasja do wyszukiwania niezwykłych, wyśmienitych dań w niewielkich przydrożnych barach oraz potrawy, których istnienia nie podejrzewaliście – to wszystko zapewni Wam znakomitą dawkę kulinarnych inspiracji i świetnej zabawy.
Wielkie Żarcie u Guya
Premiera w poniedziałek, 1 czerwca o godz. 12:30
Guy Fieri lubi dobrze i dużo zjeść, więc dla swoich gości przygotowuje to, co najlepsze: największe przekąski w historii swojej smakowitej kuchni. Jego pyszne żeberka i solidne porcje czarno-niebieskich burgerów to dania dla tych, którzy naprawdę są głodni! Guy i Joey Fatone wspólnie serwują soczyste kanapki z grillowanym homarem i chrupiącymi frytkami z juki. Guy wyczaruje również włoski makaron linguine z chrupiącym boczkiem pancetta, który rozpływa się w ustach. Czy goście Guy’a poradzą sobie z wielkością przekąsek równie dobrze jak on?
Kulinarne Podróże z Guyem Fierim
Premiera w poniedziałek, 15 czerwca o godz. 23:00
W swojej autostradowej podróży kulinarnej wszechczasów po barach, knajpkach i restauracjach Ameryki, Guy tym razem odwiedza słoneczną Kalifornię. Poszukując najlepszych przysmaków na malowniczym zachodnim wybrzeżu, Guy odkrywa fantastyczne knajpki, serwujące pyszne, choć nieco dziwaczne potrawy, od tradycyjnej lasagni z mięsem i zupy minestrone, po intrygujące połączenie ośmiornicy z boczkiem. Z dawną gwiazdą Kiss, Gene’em Simmonsem, spotka się przy hawajskim przysmaku tak wyśmienitym, że obaj poproszą o dokładkę! Od świtu do zmierzchu Guy podróżuje w poszukiwaniu kolejnego lokalu i intrygujących potraw, które odkrywa w ramach pełnej kulinarnych przygód podróży po Złotym Stanie.
Poniżej prezentujemy przepisy z programów Guya Fieriego. W sam raz na fantastyczny obiad. Smacznego!
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa