Wybierz odpowiedni cukier do swojego wypieku

Opublikowano: 2019-04-12
Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym - przepis.
Podczas Świąt staramy się, aby wszystkie dania na stole oczarowały gości smakiem i przepięknymi zdobieniami.

Widmo zakalca, grudek w cieście czy roztopionych dekoracji spędziło sen z powiek każdemu, kto próbował sztuki cukierniczej w domowym zaciszu. W wypiekach liczą się bowiem szczegóły, które decydują o sukcesie wypieku i olśniewającym efekcie podczas świątecznego przyjęcia.

Trzy rodzaje cukru – nieskończenie wiele inspiracji
Podstawą deserów i ciast jest… cukier, często jednak sięgamy po tradycyjne kryształki, dodając je do każdego rodzaju ciast. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier Puder Diamant będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei Cukier Drobny Diamant doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grubą Rafinadę Diamant warto wykorzystać do… dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, Rafinada nie rozpuszcza się i nie zmienia zabarwienia, tworząc idealną dekorację ciast i ciasteczek, na których urocze kryształki prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Ten oryginalny pomysł na przekąski podczas Świąt z pewnością podbije serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!

Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym

Składniki:

  • 50 g siekanych migdałów
  • 300 g marchewki oczyszczonej
  • ½ laska wanilii
  • 5 jajek
  • 250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
  • 150 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml oleju

Kremowe przybranie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
  • 70 g DIAMANT Cukier Puder

Sposób przygotowania:

Muffinki:
Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Kremowe przybranie:
Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.

Nasza rada:
Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd