Wyciskarka czy sokowirówka – fakty i mity

  • Kategoria DomAGD
  • 2016-06-07
Fakty i mity o wyciskarkach czy sokowirówkach.
Świeże soki są nieocenionym źródłem witamin i zawierają ich duże ilości zarówno, gdy są przygotowane w sokowirówce, jak i wyciskarce wolnoobrotowej.

Zdecyduj po prostu, czy wolisz bardziej klarowne czy gęste soki i zacznij przygotowywać zdrowe i smaczne napoje już teraz!

Spożywanie zalecanych przez WHO 400 g ilości owoców i warzyw powszechnie uważa się za jeden z najważniejszych elementów zdrowego żywienia. Jednak w dzisiejszym zabieganym świecie niełatwo sprostać temu wymaganiu. To dlatego wyciskanie świeżych soków w domu jest świetnym sposobem na przemycenie zalecanej dawki owoców i warzyw do codziennego jadłospisu.

Sokowirówka a wyciskarka
W domowych warunkach soki można wyciskać przy pomocy dwóch rodzajów urządzeń – sokowirówek i wyciskarek. Jaka jest różnica? Sokowirówki szybkoobrotowe (odśrodkowe) po rozdrobnieniu owocu lub warzywa na mniejsze części wykorzystują siłę odśrodkową do oddzielenia soku od miąższu. Wyciskarki natomiast miażdżą owoce i warzywa, by wydobyć z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu.

Sokowirówki szybkoobrotowe, wyposażone często w silnik o mocy nawet powyżej 700W, to szybki i wydajny sposób na wyciśnięcie dużych ilości soku za jednym podejściem. Doskonale nadają się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych i pozwalają szybko wytworzyć duże ilości klarownego, orzeźwiającego soku dla całej rodziny. Ponadto sokowirówki Philips posiadają duży otwór wlotowy na owoce i warzywa, dzięki czemu nie trzeba ich kroić, co jeszcze bardziej przyspiesza proces przygotowania soku.  Sokowirówki polecane są więc osobom, którym zależy na szybkim efekcie, i które preferują klarowną konsystencję soku (często dzieje się tak w przypadku dzieci).

Wyciskarka wolnoobrotowa to natomiast najlepszy wybór, jeśli chce się uzyskać skoncentrowany, gęsty i bardziej sycący sok pełen błonnika, czemu sprzyja powolny proces miażdżenia składników w celu wydobycia z nich soku. Wyciskarki doskonale nadają się do miękkich owoców wyciskając z nich gęste musy. Wyciskać można natomiast wszelkie składniki, również twarde warzywa, zielone liściaste, a nawet orzechy. Wyciskarki posiadają wąski otwór wlotowy na warzywa i owoce (konieczne jest krojenie ich na małe części), więc cały proces przygotowania soku trwa dłużej niż w sokowirówce.

Co z tymi witaminami?
Panuje przesąd, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. Tymczasem Philips we współpracy z Universität für Bodenkultur Wien (BOKU) (Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu (BOKU)) przeprowadził badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek i okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona. Mogą jednak występować wahania w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii. I tak np. w soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C znalazło się w soku z wyciskarki, ale już w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki. Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości zostala pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki.  Nie ma zdecydowanego lidera wśród dwóch typów urządzeń. Dodatkowo badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki wygląda podobnie - przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona.

To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy - przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest zbliżona.

Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego, którego WHO zaleca, by dziennie spożywać przynajmniej 25–30 g. Błonnik wykazuje działanie probiotyczne, wspierając florę bakteryjną układu pokarmowego; spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej.  Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy.

Ponadto różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok przy użyciu wyciskarki - składników o dużej zawartości skrobii czy orzechów.

Łatwo i smacznie
Czy z sokowirówki, czy z wyciskarki świeży sok zawiera wiele składników, które na różne sposoby przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. A co ze smakiem? Tutaj przewagę mają po prostu soki przygotowane w domu, niezależnie  w jakim urządzeniu. Przecież samodzielne wyciskanie pozwala na skomponowanie soku według własnych preferencji smakowych oraz wybór składników, których chce się użyć. W ten sposób masz pełną kontrolę nad zawartością soku.

Przeszkodą w przygotowywaniu soków w domu niej jest już też uciążliwe mycie urządzenia. Wszystkie sokowirówki i wyciskarki Philips korzystają z wyjątkowej technologii QuickClean. Skraca ona mycie urządzenia po przygotowaniu napoju do 1 minuty, dzięki czemu wyciskanie soków bez trudu może stać się codziennym, zdrowym nawykiem.

Rekomendowane ceny detaliczne wyciskarek i sokowirówek Philips wynoszą:

  • HR1871/70 - 909 PLN
  • HR1870/70 - 909 PLN
  • HR1869/70 - 689 PLN
  • HR1895/80 - 1259 PLN
  • HR1896/70 - 1349 PLN
  • HR1897/30 - 1479 PLN


Fot. Philips
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat