takich jak mąka, kasze, ryż czy makarony, jak i mniejszych – przeznaczonych na przyprawy.
Pojemniki na żywność różnią się materiałem, z którego zostały wykonane, wielkością oraz kształtem. Oczywiście, w ślad za tym rozróżnieniem, idzie ich cena. Najtańsze są pojemniki plastikowe, droższe – pojemniki ze szkła i metalu.
Szklane pojemniki pełnią dwojaką funkcję: praktyczną i estetyczną. Można w nich przechowywać żywność, ale też np. herbatę, która fantazyjnie wygląda wystawiona w ten sposób na widok publiczny. Czasem mają kształt słoika, butelki albo prostokąta czy kwadratu. Ułatwiają znalezienie potrzebnych rzeczy i nie trzeba ich, w przeciwieństwie do plastikowych czy metalowych pojemników, oznaczać naklejkami z nazwami produktów.
Pojemniki na żywość jako śniadaniówki do pracy i szkoły
Pojemniki kuchenne znajdą też zastosowanie przenośne – można zapakować do nich przyrządzone potrawy (zarówno dania na ciepło, jak i kanapki) i zabrać ze sobą np. na piknik czy w podróż samochodem. Niektóre z nich długo trzymają ciepło, działając na zasadzie termosu. Również i te naczynia posiadają różne rozmiary i kształty. Świetnie nadadzą się zatem jako śniadaniówki do szkoły czy pracy albo menażki z gorącym obiadem, który możemy kupić na wynos i bez potrzeby odgrzewania zjeść go w domu.
Pojemniki na żywność jako kuchenne organizery
Kolejna rola, jaką spełniają pojemniki na żywność, to przechowywanie jedzenia w lodówce. Można do nich przełożyć pokrojone wędliny czy ser i tym samym zagwarantować produktom dłuższą świeżość. Naczynia te pozwalają utrzymać porządek w lodówce, nie ulegają odkształceniom, są solidne i nie wchodzą w reakcję z jedzeniem.
Warte uwagi są pojemniki z przegródkami. Jeden pojemnik może tym samym służyć do przechowywania w nim całego dania obiadowego, składającego się ze sztuki mięsa (jedna przegródka), dodatku do mięsa – ziemniaków, ryżu, kaszy (druga przegródka) oraz surówki (trzecia). Występują też w wersji piętrowej – na pierwszym poziomie możemy umieścić np. kanapki, na drugim owoce, a na trzecim sos. Tzw. lunchboxy są szczelne, wygodne, nierzadko termiczne i coraz częściej kupowane przez Polaków. Zaopatrując się w takie pojemniki kuchenne, zaoszczędzimy miejsca w lodówce albo w torbie, gdy lunchbox weźmiemy ze sobą do pracy. Dzięki uchwytowi można je też łatwo przenosić.
Zobacz także: Pojemniki na żywność w sklepie online DUKA
Wygodne i ekologiczne pojemniki na żywność
Wybór pojemników na żywność jest obecnie tak szeroki, że każdy z nas bez problemu dobierze odpowiednią do swoich potrzeb pojemność, ilość przegródek czy sposób zamykania.
Przy okazji zadbamy też o środowisko, gdyż większość nowoczesnych lunchboxów produkuje się z materiałów nadających się do recyklingu. Używając ich nie musimy też zaopatrywać się w plastikowe torebki śniadaniowe czy pakować żywność w aluminiową folię. Zyskujemy więc podwójnie: oszczędzając nie tylko czas i pieniądze, ale także przyczyniając się do działań na rzecz ekologii.
Fot. dukapolska.com
Autor zewnętrzny