„Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie” - recenzja

Recenzja książki „Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie”.
Książka zachęcająca do balkonowego ogrodnictwa.

Publikacja wydawnictwa Znak autorstwa Barbary Chronowskiej - Cholewy w przystępny, prosty i ciekawy sposób przedstawia podstawy uprawy ziół, warzyw i owoców na balkonach, tarasach, domowych parapetach. Jest mini - sezamem wiedzy na temat dbania o wybrane rośliny użytkowe, otwartym szczególnie dla mieszczuchów. Będąca miłośnikiem smaków z dzieciństwa i świeżych, zdrowych produktów spożywczych autorka podpowiada czytelnikom, jak zacząć przygodę z balkonowym ogrodnictwem i co warto w swoim pobliżu zasadzić. Zawarta na końcu książki bibliografia jest dowodem na to, że publikacja została napisana naprawdę rzetelnie i że ci, którzy zechcą sięgnąć po ten literacki przewodnik po uprawie warzyw, owoców i ziół, nie natrafią w nim na niesprawdzone informacje.

Autorka wypowiada się m.in. na temat zieleni w blokowiskach, zdradza, jak świadomie się nią otaczać, zachęca do stania się balkonowym ogrodnikiem i dzielenia się ogrodniczym hobby z innymi. „Jedynym sposobem, by sprawować całkowitą kontrolę nad uprawą jakiegoś produktu, jest wyhodowanie go sobie samemu. (…) Siejmy. Pielęgnujmy. Spożywajmy. Zyskamy w ten sposób nie tylko same produkty spożywcze, ale i ogromną satysfakcję” – pisze na początku swojego poradnika Barbara Chronowska-Cholewa. Lektura: „Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie” doradza, które rośliny lepiej wysiać, a które zasadzić, jak pielęgnować i ochraniać poszczególne gatunki przedstawicieli flory, co przyda się miejskim ogrodnikom, jakie błędy w hodowli warzyw, owoców i ziół popełniają początkujący miłośnicy własnych balkonowych plonów. Nie brakuje w książce informacji na temat rozsad, pielęgnowania młodych roślin, ekologicznych preparatów ochronnych, zimowania tego, co można zasadzić. Osobny rozdział poświęcony jest wyzwaniom balkonowego ogrodnika oraz przykładowym roślinom, które znaleźć się mogą na naszych balkonach czy parapetach. Autorka propaguje również rodzinne ogrodnictwo, zapraszanie dzieci do pomocy przy urządzaniu i pielęgnacji balkonowego ogrodu oraz eksperymentowanie.

Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie” ubogacają liczne rysunki oraz ciekawostki. Szczegółowy spis treści ułatwia odnajdywanie potrzebnych nam w danej chwili fragmentów. Uniwersalność zawartych w książce informacji i porad sprawia, że jest to pozycja, do której można wracać przez lata. Publikacja wydawnictwa Znak spodobać się powinna szczególnie miłośnikom natury, zdrowej kuchni, slow life i slow gardening. Lektura: „Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie” już po kilku stronach rozbudza chęć zasmakowania się we własnoręcznie wyhodowanych produktach. Jeśli więc nie macie nic przeciwko temu, wypatrujcie tej pozycji na księgarnianych półkach.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Barbara Chronowska-Cholewa: „Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie”, wydawnictwo Znak, Kraków 2018




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat