Wykwintne śledzie na Wigilię i święta

Doskonałe prze­pi­sy od marki Appe­tita.
Wszystkim dobrze znany jest tradycyjny śledź w oleju, z cebulką, ale to ryba, którą można przyrządzić na wiele pysznych i oryginalnych sposobów. Appetita, marka aromatycznych ziół i przypraw, od lat zachęcająca Polaków do gotowania smacznie i jedzenia stylowo, podpowie, jak przyprawić dania ze śledzia, aby mieć na nie ochotę przez cały rok.

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność. Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Tak, jedzenie śledzi uszczęśliwia! I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby. Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i wit. D3.

Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski. Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych. Najlepiej wybierać płaty z ryb odławianych w Atlantyku (są znacznie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi niż śledzie bałtyckie) i oznaczonych certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje zakup ryby najwyższej jakości, z połowów zrównoważonych, czyli mających zminimalizowany wpływ na ekosystem.

Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować – inspiracji dostarczy marka Appetita – i na zawsze zakochać się w śledziach!

Aromatyczne śledzie ziołowe

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a là matias w oleju
  • 2 cukrowe cebule
  • łyżka soku i skórki z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka Ziół prowansalskich Appetita
  • 3 łyżki Pietruszki Appetita
  • łyżka Koperku Appetita
  • 4 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • 2–3 Liście laurowe Appetita
  • olej rzepakowy

Wykonanie: Śledzie osączyć, ew. wymoczyć. Pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz przyprawami, na koniec połączyć ze śledziami. Przełożyć do słoika, zalać olejem. Zakręcić, wstawić do lodówki na min. 48 godz.

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki:

  • 5 dag suszonych kapeluszy borowików
  • 6 płatów śledziowych a là matias w zalewie
  • 150 ml gotowego grzańca (wina)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 czerwone cebule
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • łyżka brązowego cukru
  • 4 Goździki Appetita
  • 2 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • duża szczypta Cynamonu mielonego Appetita
  • duża szczypta Imbiru mielonego Appetita
  • kilka suchych pierników lub ciastek korzennych bez lukru

Wykonanie: Grzyby zalać na noc wodą, obgotować, odcedzić i posiekać. Śledzie osączyć, szybko przepłukać, włożyć do naczynia i zalać zimnym grzańcem. Odstawić na 4–5 godz. w chłodne miejsce. Cebule posiekać, wrzucić do rondla, na rozgrzany olej, dodać cukier, ocet, goździki (można je rozgnieść) i ziele angielskie. Smażyć, mieszając, aż powstanie gęsta, szklista konfitura. Dołożyć grzyby, przyprawić do smaku cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić.
Śledziowe płaty osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Przykryć cebulowo-grzybową konfiturą, posypać z wierzchu pokruszonymi piernikami albo ciastkami. Skropić dodatkowo grzańcem.

Śledzie curry

Składniki:

  • 4 płaty śledziowych a là matias w oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki Curry Appetita
  • twarde, kwaśne jabłko
  • 4–5 łyżek Koperku Appetita
  • 5 łyżek majonezu
  • 2–3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Wykonanie: Śledzie moczyć przez całą noc w mleku. Osączyć, pokroić w małą kostkę, wymieszać z octem i odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, pod koniec wymieszać dokładnie z curry. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami, cebulą z curry, koperkiem, majonezem, śmietaną oraz pieprzem do smaku. Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać na kawałkach razowego chleba, ze szczypiorem, kaparami oraz kawałkami korniszonów.

Przyprawy Appetita idealne do śledzia:

  • Cynamon mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Imbir mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Liść laurowy Appetita, 6 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Curry Appetita, 20 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Koperek Appetita, 6 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Pietruszka suszona nać Appetita, 6 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Zioła prowansalskie Appetita, 10 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
  • Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie


Fot. Appetita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat