Wysoki cholesterol – problem wyłącznie ludzi starszych?

Współczesny problem - wysoki cholesterol.
Problemy z podwyższonym cholesterolem kojarzą się nam z chorobami, które pojawiają się wraz z osiągnięciem pewnego wieku.

Okazuje się jednak, że współcześnie wysoki cholesterol ma coraz więcej młodych ludzi.

Wysoki cholesterol jest problemem, który dotyczy współcześnie aż 61 proc. dorosłych Polaków[1], a zdarza się również, że nawet dzieci mają niepokojące wyniki badań. To wręcz epidemia, z którą niestety wielu z nas nie chce walczyć.

Wysoki cholesterol – już nie domena starszych ludzi
Z rozmów, które przeprowadziliśmy z internistami wynika, że coraz więcej ludzi młodych, jeszcze przed ukończeniem 30. roku życia, ma podwyższony cholesterol. Niczego nieświadomi młodzi ludzie z przerażeniem oglądają własne wyniki badań. Wysoki cholesterol nie daje na początku bowiem żadnych objawów.

Dlaczego coraz więcej ludzi cierpi na wysoki cholesterol?
Dietetyk, Karina Świerczewska mówi: To nie jest tak, że mamy do czynienia z epidemią choroby. Prawda jest taka, że tylko niewielki odsetek ludzi ma kłopoty z cholesterolem na tle genetycznym. Kluczem do problemu jest lenistwo i brak świadomości wielu ludzi. Wysoki cholesterol nie bierze się znikąd. Na jego wysokie wartości mają wpływ nasz styl życia i dieta. Wiele z nas je, co wpadnie w ręce, nie zastanawiając się, ile wartości odżywczych to ze sobą niesie i czego potrzebuje nasz organizm. Poza tym długie godziny w biurze i siedzący tryb życia bez żadnej aktywności są jak dodanie oliwy do ognia. Każdy jest kowalem własnego losu i tylko od nas zależy, czy obniżymy poziom cholesterolu i zadbamy o zdrowie, czy nie.

Jak obniżyć wysoki cholesterol?
Dietetyk Karina Świerczewska radzi: Przede wszystkim powinnyśmy zacząć się ruszać, co będzie dobre dla naszego ciała, organów wewnętrznych i ducha. Poza tym dieta jest najważniejsza. Starajmy się spożywać dużo warzyw, najlepiej krótko gotowanych na parze lub pieczonych. Jedzmy kasze, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych i witamin, a również odkwaszają organizm (np. jaglanka). Spożywane cukry niech będą proste – w postaci świeżych i suszonych owoców. Produkty mączne wybierajmy z mąki żytniej, nie pszennej. Jedzmy ryby i chude mięso (gotowane i pieczone). Unikajmy za to tłustych potraw, smażenia, tłustych serów itd. Z tłuszczów wybierajmy np. olej rzepakowy, kokosowy, oliwę. Jeżeli smarujemy czymś pieczywo, zamieńmy masło i smalec na margarynę wzbogaconą sterolami roślinnymi, które pomagają obniżyć cholesterol.

Badaj się regularnie!
Ważne jest, aby regularnie wykonywać badania krwi, zwłaszcza lipidogram, jeśli stwierdzono u nas choć raz podwyższone wartości cholesterolu. Lipidogram jest badaniem wykonywanym z krwi i sprawdzającym stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów. Dzięki niemu można ocenić ryzyko wystąpienia chorób krążenia i sercowo-naczyniowych. Ponadto powinnyśmy regularnie wykonywać podstawową morfologię wraz z kontrolę glukozy we krwi. Istotne jest również, aby monitorować ciśnienie tętnicze oraz wagę ciała, aby nie dopuścić do nadwagi.

[1] Badania NATPOL, wykonane w 2011 r.

Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat