Okazuje się jednak, że współcześnie wysoki cholesterol ma coraz więcej młodych ludzi.
Wysoki cholesterol jest problemem, który dotyczy współcześnie aż 61 proc. dorosłych Polaków[1], a zdarza się również, że nawet dzieci mają niepokojące wyniki badań. To wręcz epidemia, z którą niestety wielu z nas nie chce walczyć.
Wysoki cholesterol – już nie domena starszych ludzi
Z rozmów, które przeprowadziliśmy z internistami wynika, że coraz więcej ludzi młodych, jeszcze przed ukończeniem 30. roku życia, ma podwyższony cholesterol. Niczego nieświadomi młodzi ludzie z przerażeniem oglądają własne wyniki badań. Wysoki cholesterol nie daje na początku bowiem żadnych objawów.
Dlaczego coraz więcej ludzi cierpi na wysoki cholesterol?
Dietetyk, Karina Świerczewska mówi: To nie jest tak, że mamy do czynienia z epidemią choroby. Prawda jest taka, że tylko niewielki odsetek ludzi ma kłopoty z cholesterolem na tle genetycznym. Kluczem do problemu jest lenistwo i brak świadomości wielu ludzi. Wysoki cholesterol nie bierze się znikąd. Na jego wysokie wartości mają wpływ nasz styl życia i dieta. Wiele z nas je, co wpadnie w ręce, nie zastanawiając się, ile wartości odżywczych to ze sobą niesie i czego potrzebuje nasz organizm. Poza tym długie godziny w biurze i siedzący tryb życia bez żadnej aktywności są jak dodanie oliwy do ognia. Każdy jest kowalem własnego losu i tylko od nas zależy, czy obniżymy poziom cholesterolu i zadbamy o zdrowie, czy nie.
Jak obniżyć wysoki cholesterol?
Dietetyk Karina Świerczewska radzi: Przede wszystkim powinnyśmy zacząć się ruszać, co będzie dobre dla naszego ciała, organów wewnętrznych i ducha. Poza tym dieta jest najważniejsza. Starajmy się spożywać dużo warzyw, najlepiej krótko gotowanych na parze lub pieczonych. Jedzmy kasze, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych i witamin, a również odkwaszają organizm (np. jaglanka). Spożywane cukry niech będą proste – w postaci świeżych i suszonych owoców. Produkty mączne wybierajmy z mąki żytniej, nie pszennej. Jedzmy ryby i chude mięso (gotowane i pieczone). Unikajmy za to tłustych potraw, smażenia, tłustych serów itd. Z tłuszczów wybierajmy np. olej rzepakowy, kokosowy, oliwę. Jeżeli smarujemy czymś pieczywo, zamieńmy masło i smalec na margarynę wzbogaconą sterolami roślinnymi, które pomagają obniżyć cholesterol.
Badaj się regularnie!
Ważne jest, aby regularnie wykonywać badania krwi, zwłaszcza lipidogram, jeśli stwierdzono u nas choć raz podwyższone wartości cholesterolu. Lipidogram jest badaniem wykonywanym z krwi i sprawdzającym stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów. Dzięki niemu można ocenić ryzyko wystąpienia chorób krążenia i sercowo-naczyniowych. Ponadto powinnyśmy regularnie wykonywać podstawową morfologię wraz z kontrolę glukozy we krwi. Istotne jest również, aby monitorować ciśnienie tętnicze oraz wagę ciała, aby nie dopuścić do nadwagi.
[1] Badania NATPOL, wykonane w 2011 r.
Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny