Wytrawne naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną białą i grzybami - przepis kulinarny.
Sezon na grzyby został otwarty. Sprawdźcie przepis na naleśniki z darami lasu w roli głównej.

Naleśniki z kaszą gryczaną białą i grzybami

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Przygtowanie:

  1. Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
  2. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
  5. Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat