Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym
Składniki
Muffiny
- 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 80 g migdałów, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 18 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Kremowy sos serowy
- 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 280 g mleka
- 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- papryka wędzona, mielona, do oprószenia
Przygotowanie
Muffiny
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
- Dodać cukinię i migdały, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C), w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz przygotować sos.
Kremowy sos serowy
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ementaler i parmezan, rozdrobnić 8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować 8 min/100°C/obr. 3. Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym.
- Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.
Wskazówka
- Nadmiar sosu serowego można wykorzystać do podania z przekąskami: krakersami, grissini, mięsnymi kuleczkami itp. Przepisy na przykładowe dania znajdują się na platformie Cookidoo®.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Muffiny
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
- Posiekać parmezan, rozdrobnić.
- Posiekać cukinię i migdały i dodać do parmezanu.
- Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C).
Kremowy sos serowy
- Posiekać ementaler i parmezan i przełożyć do garnka.
- Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować przez około 8 minut.
Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa