Wytrawne muffiny

Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym - przepis kulinarny.
Muffiny w niecodziennej odsłonie.

Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym

Składniki

Muffiny

  • 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 18 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

Kremowy sos serowy

  • 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 280 g mleka
  • 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • papryka wędzona, mielona, do oprószenia

Przygotowanie

Muffiny

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
  3. Dodać cukinię i migdały, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C), w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz przygotować sos.

Kremowy sos serowy

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ementaler i parmezan, rozdrobnić 8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować 8 min/100°C/obr. 3. Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym.
  3. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.

Wskazówka

  • Nadmiar sosu serowego można wykorzystać do podania z przekąskami: krakersami, grissini, mięsnymi kuleczkami itp. Przepisy na przykładowe dania znajdują się na platformie Cookidoo®.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Muffiny

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
  2. Posiekać parmezan, rozdrobnić.
  3. Posiekać cukinię i migdały i dodać do parmezanu.
  4. Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C).

Kremowy sos serowy

  1. Posiekać ementaler i parmezan i przełożyć do garnka.
  2. Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować przez około 8 minut.

Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym. Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat