Wytrawne wypieki z różnych stron świata

Opublikowano: 2019-11-08
Gruzińskie puri, grecka pita i włoska piada.
Mówi się „Co kraj to obyczaj” i wiele w tym prawdy, bowiem każde państwo na tle innych wyróżnia niepowtarzalna kultura, tradycje czy obyczaje.

Doskonale odzwierciedla się to również w kuchni – w danym zakątku świata smakuje ona zupełnie inaczej. Niepowtarzalne aromaty i smaki to bogactwo, z którego można czerpać inspiracje do tworzenia własnych wariacji smakowych. Poza wyszukanymi daniami głównymi, równie ciekawe okazują się wypieki – i to te wytrawne. Podbijają kubki smakowe wszystkich miłośników nieoczywistych przekąsek. Większość z nich można samodzielnie przygotować w domu.

Wytrawne wypieki cieszą się równie wielką popularnością co te słodkie. Doskonale smakują na zimno, jak i na gorąco. Z powodzeniem mogą zastąpić danie obiadowe, najczęściej jednak stanowią świetną propozycję na przekąskę czy lunch. Są również nieodłączną częścią niejednej domówki. Kultowe, regionalne pieczywa tj. pita, piada czy puri podawane są w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu stały się popularne i lubiane na całym świecie. W czym tkwi ich fenomen? Jak warto je przyrządzić?

Gruziński chleb puri – świetny dodatek do gulaszy czy hummusu
Gruzja to jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie wypieka się pieczywo w tradycyjny sposób, w glinianych piecach tone. W celu uzyskania wyjątkowego smaku, pieczywo wyrabia się ręcznie, bez polepszaczy, zgodnie z gruzińską tradycją. – Wyjątkowy smak, chrupkość z zewnątrz i miękkość w środku chlebka puri to nie tylko zasługa prostych, naturalnych składników, ale przede wszystkim gruzińskiego pieca tone. Cały proces wypiekania wymaga nie tylko doświadczenia, ale i nie lada precyzji ze strony piekarza. W naszej piekarni ręcznie wyrabiamy pieczywo na bieżąco, na oczach Klientów, dzięki czemu ma się pewność, że zawsze będzie świeże i ciepłe – tłumaczy Marcin Kozerawski, właściciel sieci piekarni gruzińsko-ormiańskich Batumi. Chlebek puri ma owalny kształt, jest chrupiący, miękki w środku i łatwy do rwania palcami. Świetnie smakuje samodzielnie z masłem czy serem, sprawdzi się również idealnie jako dodatek do gulaszy czy hummusu. Moda na gruzińskie pieczywo podbiła różne zakątki świata, w tym Polskę – do gruzińskich piekarni ustawiają się tłumy klientów, chcących skosztować naturalnych wypieków bez konserwantów.

Grecka pita – nie tylko do gyrosa
Chlebek pita to charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Bez wątpienia jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Grecji. Podawane są tam w tradycyjnej formie z kawałkami opieczonego, wcześniej zamarynowanego mięsa wraz z licznymi dodatkami i sosem tzatziki. Nierzadko serwuje się je również z frytkami. Pierwsze tego typu przysmaki zaczęły pojawiać się w Grecji w latach 20. XIX w. Podawali je wówczas imigranci z Konstantynopola i Smyrny. Ich smak okazał się tak wyjątkowy, że szybko zyskał na popularności w innych częściach kraju, a później i na całym świecie. Nic w tym dziwnego, to danie nie tylko smaczne, ale i niezwykle sycące. Obecnie, wykorzystywane jest także do wyszukanych kanapek z warzywami i serami. Grecką pitę z powodzeniem można przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy ciepłe mleko i woda oraz cukier, sól, drożdże, oliwa i mąka. Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i sprężyste. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do posmarowanej oliwą miski i czekać do wyrośnięcia. Na koniec formować niewielkie spłaszczone placki i piec je 10-15 minut w piekarniku o temp. 200 stopni. Jeśli brak nam czasu na samodzielne przygotowanie chlebków, są one dostępne obecnie w niemal każdym sklepie. Pozostaje tylko dobranie ulubionych dodatków – i gotowe!

Włoska piada – nowa propozycja na kanapkę
Chyba trudno znaleźć osobę, która nie jest zwolennikiem włoskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale i lekkostrawna. We Włoszech bardzo popularne są piadinerie, czyli miejsca serwujące piady na milion sposobów. Piada czy tez piadina to włoski, kruchy, cienki placek na bazie mąki pszennej. Podawany jest najczęściej w formie kanapki z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z kurczakiem albo z mozzarellą, szynką, szpinakiem i rucolą. Ze względu na prostotę tego pieczywa, można je również samodzielnie przygotować. Jak do większości chlebów, w przypadku piady potrzebna będzie woda, mąka, oliwa z oliwek, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić ręcznie. Podzielić na części i rozwałkować na cienkie placki. Następnie kłaść na suchą patelnie i podpiekać z dwóch stron.

Obecnie, ze względu na ogólnodostępność różnorodnych składników i przypraw każdy ma możliwość skosztować przysmaków niemal z całego świata, a nawet przygotować je według własnego pomysłu. Są one nie tylko dobrą propozycją na przekąskę czy lunch, ale także świetnie sprawdzą się przy okazji spotkania z przyjaciółmi.

Fot. Batumi
Informacja prasowa





Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd