Wzmacniacze smaku i inne substancje

Niebezpieczne dodatki do żywności – wzmacniacze smaku i inne substancje.
Prasa, radio i telewizja są pełne informacji o kolejnych zachorowaniach na raka lub inne bardzo poważne schorzenia. Wiele osób tłumaczy to dietą, w której produkty naszpikowane są groźnymi związkami.

Zwracamy uwagę na zdrowe nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną i regularne wizyty u lekarzy. Czy to wystarczy? Niektóre produkty zawierają dużą ilość substancji, których działanie staje w sprzeczności z zapewnieniami producentów. Brak wiedzy o stosowanych dodatkach może mieć więc poważne skutki. Znacie stare porzekadło? Człowiek uczy się przez całe życie! Dlatego podajemy Wam teraz porcję wiadomości, które uchronią Was przed takimi towarami.

Każdy lubi, gdy potrawy mają wyrazisty smak. Jednak nie oznacza to, że musimy kupować produkty, które zawierają wzmacniacze. Jak je rozpoznać? Niebezpieczne substancje z tej grupy to przede wszystkim znany E621 glutaminian monosodowy – jego nadmiar może przyczynić się do wystąpienia nudności, przyspieszonego bicia serca, bólów głowy, uczucia osłabienia, zesztywnienia ramion i karku, bezsenności lub nasilić objawy astmatyczne. W skrajnych przypadkach wywołuje znaczne pogorszenie się wzroku. Częste spożywanie sprzyja otyłości; E622 glutaminian monopotasowy, którego spożycie w dużych ilościach może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia, zesztywnienie ramion i karku lub bezsenność. Co jeszcze możemy dorzucić do tego chemicznego worka? Na pewno E634 5’rybonukleotyd wapnia – jego nadmiar w codziennej diecie może spowodować nadpobudliwość lub nasilić objawy astmatyczne. E635 5’rybonukleotyd disodowy, który spożyty w dużych ilościach może stać się przyczyną nadpobudliwości, opuchlizny warg, gardła lub języka.

Niektóre dodatki do żywności ciężko zakwalifikować do jakiejkolwiek grupy, ale i na takie musimy zwrócić uwagę. Jakie substancje się do nich zaliczają? Na przykład E553b uwodniony krzemian magnezu, który może powodować nowotwory (żołądka i jajników), guzy, kaszel, problemy z oddychaniem, wymioty, problemy żołądkowe. Kolejny jest E579 glukonian żelazawy – w dużej dawce podrażnia przewód pokarmowy (biegunka, wymioty), a także wątrobę. Teraz czas na powszechnie stosowane związki w słodzikach: E950 acesulfam K, którego nadmierne stosowanie może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niestety E951 aspartam nie jest od niego bezpieczniejszy – może wywoływać takie same zachorowania. Dodatkowo osoby chore na fenyloketonurię nie powinny w ogóle używać aspartamu.

Lista niestety się jeszcze nie kończy. Poznajcie E952 kwas cyklaminowy – stosowanie go w dużych ilościach może doprowadzić do raka płuc lub zaburzeń płodności. Z kolei nadużywanie E954 sacharyny i jej soli – sodowej, potasowej i wapniowej może przyczynić się do rozwoju nowotworu pęcherza. Nadmiar E1201 poliwinylopirolidon PVP może natomiast stać się przyczyną uszkodzenia płuc, nerek lub alergicznego zapalenia skóry. Spis zamyka chemiczny brat tej substancji, czyli E1202 poliwinylopirolidon (syntetyczny), którego   nadmierna ilość może doprowadzić do uszkodzenia płuc, nerek lub alergicznego zapalenia skóry.

Często, gdy ktoś składa nam życzenia, słyszymy takie oto słowa „życzę Ci przede wszystkim zdrowia, bo ono jest najważniejsze”. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom będziecie bliżej spełnienia tych marzeń, które stanowią podstawę dla innych naszych planów i celów życiowych.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat