I tak sformułowanie, że białe wino łączy się z białym mięsem, a czerwone wino z czerwonym mięsem już dawno poszło do lamusa.
Już dawno odchodzi się od starodawnych przekonań że coś należy łączyć z czymś, a w zamian wybiera się nieco mniej standardowe opcje. I tak sformułowanie, że białe wino łączy się z białym mięsem, a czerwone wino z czerwonym mięsem już dawno poszło do lamusa. Teraz rządzi zasada co z czym Ci smakuję, lub ewentualnie przekonaj się na własnej skórze. Istnieje jednak kilka podstawowych zasad, jeśli chodzi o podawanie i łączenie win:
- Wino ZAWSZE należy podawać w przeźroczystych, gładkich kieliszkach z białego szkła.
- Wino nie może zdominować smaku potrawy, a potrawa nie może zdominować smaku wina.
- W przypadku dać w sosie, to on ma decydujący wpływ na wybór wina.
- Wina należy podawać w odpowiedniej temperaturze, z uwzględnieniem tego, że wina młodsze pijemy chłodniejsze, a wina dojrzalsze pijemy cieplejsze.
- Raczej nie podaje się wina do zup, jajek, szpinaku, czekolady, czy do potraw z octem (chyba że jest to ocet balsamiczny).
Jeżeli łączymy kilka rodzajów wina na jednej uroczystości wtedy:
- Wina białe podaje się przed winami czerwonymi,
- Wina lżejsze podaje się przed winami cięższymi,
- Wina młodsze podaje się przed winami starszymi,
- Wina wytrawne podaje się przed winami słodkimi,
- Wina gorsze podaje się przed winami lepszymi.
Ponadto, jeżeli całkowicie ktoś nie zna się na smaku można zasugerować się kilkoma pewniakami takimi jak:
- Białe wina podaje się jako aperitify, do sardynek, do białych mięs, do wędlin i do delikatnych serów. Podaje się je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C.
- Białe wina półwytrawne podaje się do ryb, do białego mięsa, do makaronów, do cielęciny, do kurczaków, do indyków, do pasztetów i do grzybów.
- Białe wina półsłodkie i słodkie podaje się do ryb i do gęsich wątróbek.
- Wina czerwone podaje się jako aperitify, do niekrwistych, czerwonych mięs, do wędlin, do delikatnych serów, do ostrzejszych, fermentowanych serów, do ryb, do pizzy, do fasolki, a nawet do bigosu. Powinno się je podawać w temperaturze 12–14°C w prostych, ale lepiej zwężających się ku górze kieliszkach.
- Wina musujące można pić jako aperitify, oraz do wszystkich potraw.
Wiele rodzajów win wraz z opisami do czego pasują można znaleźć w winiarskim sklepie internetowym Zielone Butelki.
Fot. Materiały zewnętrzne