W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Z lekką nutką pikanterii

Opublikowano: 2010-05-06
Kiedy zechcemy dodać domowej kuchni odrobinę pikanterii, zrobimy to przy pomocy jabłuszek kaparowych i papryki jalape?os marki Bulerias. Specjały te są powszechnie stosowane w kuchniach śródziemnomorskich; najwyższych czas wprowadzić je także do naszej. Mogą stanowić wyrazisty sposób na wzbogacenie naszych ulubionych dań albo pretekst do  kulinarnych eksperymentów.



Jabłuszka kaparowe
Najczęściej stosowane w kuchni są pąki kaparów. Jabłuszka kaparowe to owoce tej samej rośliny. Są to zielone, lekko ziarniste owoce, wielkością zbliżone do winogron. Ich smak jest bardzo podobny do smaku pąków ? słony i lekko cierpki, tylko mniej intensywny. Dzięki temu są bardzo pożądane w niektórych daniach. Mogą też stanowić substytut kaparów, kiedy nie chcemy, aby ich smak był dominujący. Jabłuszka kaparowe są często stosowane w kuchniach śródziemnomorskich. Największą popularnością cieszą się na Sycylii. Używa się ich do urozmaicenia smaku sosów lub mięs. Doskonale komponują się z rybami, owocami morza, pomidorami, czosnkiem, cytryną i oliwą. Możemy podać je na talerzu antipasti, obok oliwek, serów i wędlin. Mogą też zastępować oliwki ? chociażby w sałatce greckiej czy kieliszku Martini.

Papryka jalape?os
Można spotkać  ją w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Charakteryzuje się bardzo intensywnym i ostrym smakiem. To właśnie jej zawdzięczają swój pikantny smak meksykańskie salsy, zupy i dania mięsne. Pokrojoną na kawałki możemy dorzucić do sałatki lub dressingu. Przyda się przy przygotowywaniu meksykańskich tortilli ? można ją dodać np. do mięsnego sosu do burrito. W barach tapas znajdziemy bogaty asortyment przystawek z jalape?os w roli głównej. Najczęściej papryczki są jest nadziewane kremowym serkiem lub cheddarem, a następnie panierowane i smażone.

Hiszpańska tradycja
Produkty marki Bulerias to oryginalne hiszpańskie wyroby Angel Camacho Group ? jednego z wiodących producentów śródziemnomorskich specjałów na świecie.

Cena:
Bulerias Jabłuszka Kaparowe (235 g): 8,49 zł
Bulerias Papryka Jalape?os (220 g): 7,49 zł



Polecane
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Społeczność
NK