Zadbaj o czystość swojej kuchni

Porządek w trakcie świątecznych przygotowań.
W okresie świątecznym kuchnia zamienia się w centrum dowodzenia domem. To tu odbywa się wielogodzinne przyrządzanie potraw i rozdzielanie rodzinnych obowiązków.

Niestety, to miejsce jest również siedliskiem wielu zarazków, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Jak temu zapobiec i zadbać o zdrowie nasze i najbliższych? Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Arizonie pokazują, że na kuchennej desce do krojenia jest niemal 200 razy więcej bakterii kałowych niż na desce toaletowej. Pochodzą one z nieumytych owoców i warzyw, surowego mięsa, a także naszych rąk. Również gąbki i ściereczki do naczyń należą do grupy najbardziej zabrudzonych przedmiotów w domu - na 2,5 centymetra kwadratowego ściereczki przypada milion bakterii. Liczby te pokazują, że kuchnia jest siedliskiem wielu różnych zarazków, które z łatwością przez ręce mogą przedostać się do naszego organizmu i wywołać takie komplikacje, jak m.in. dur brzuszny, zatrucie pokarmowe czy salmonelloza.

Jak zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków w naszej kuchni?

  • Gąbki i szmatki to niezbędniki kuchenne, które praktycznie cały czas są wilgotne. Tym samym stanowią idealne środowisko do rozwoju grzybów. Jako praktyczniejszy zamiennik może posłużyć szczoteczka do szorowania z tworzywa sztucznego. Jeśli jednak zamierza się używać gąbek lub materiałowych ścierek koniecznie należy wymieniać je przynajmniej raz na tydzień, a także myć w zmywarce w wysokiej temperaturze razem z naczyniami.
  • Zanim zaczniemy przygotowywać jedzenie i wykładać je z lodówki, upewnijmy się, że wszystkie przybory kuchenne i blaty zostały dobrze umyte i zdezynfekowane -  zróbmy to również po zakończeniu gotowania.
  • Wykorzystajmy trzykolorowe plastikowe maty do krojenia - po jednym kolorze dla każdego rodzaju żywności. Na przykład zieloną matę do siekania owoców i warzyw, białą matę do ryb i czerwoną do krojenia czerwonych produktów mięsnych.
  • Nie pozwólmy bakteriom z surowego mięsa przenieść się na inne produkty. Postarajmy się, by nie stykało się ono z innymi artykułami. Natomiast sztućce jakie wykorzystamy do jego krojenia koniecznie muszą zostać dobrze umyte, wyparzone lub ewentualnie zdezynfekowane przed wykorzystaniem do innych produktów spożywczych.
  • Metalowe i plastikowe myjki czyśćmy w zmywarce za każdym razem, kiedy ich użyjemy. Jeśli nie posiadamy zmywarki, należy dobrze je opłukać, by usunąć wszelkie widoczne resztki jedzenia.
  • Myjmy wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą – niektóre wymagają nawet sparzenia wrzącą wodą - zarówno przed jedzeniem, jak i krojeniem lub gotowaniem, nawet jeśli są oznaczone jako „myte”. Produkty z twardą skórką, takie jak np. melony czy ogórki, należy szorować mocniej.
  • Do przecierania blatów używajmy ręczników papierowych, zamiast tych materiałowych, wielokrotnego użytku. W ten sposób nie rozetrzemy po kuchni zarazków nagromadzonych na wilgotnej ściereczce.
  • Przy sprzątaniu nie zapominajmy o umyciu wnętrza kosza na śmieci.
  • I najważniejsze… myjmy ręce przed przystąpieniem do gotowania, w trakcie i po. Zróbmy to po każdym kontakcie z surową żywnością, a także takimi przedmiotami, jak telefon komórkowy, komputer czy klamki od szafek i drzwi.

Mycie a dezynfekcja
Wiele osób uważa, że ​​jeśli coś wygląda na czyste, to takie właśnie jest. Kuchnia z pozoru może sprawiać wrażenie dobrze posprzątanej, a tak naprawdę być zanieczyszczona wieloma bakteriami wywołującymi choroby. By mieć pewność, że to pomieszczenie jest wolne od zarazków należy je zdezynfekować.

Czyszczenie powierzchni, a ich dezynfekcja, to dwie różne czynności. Pierwsze usuwa tłuszcz, resztki jedzenia i brud, ale źle wykonywane – np. za pomocą nie wyparzonej gąbeczki do mycia naczyń, może także rozprzestrzeniać zarazki. Natomiast dezynfekcja eliminuje bakterie i wirusy – wyjaśnia Waldemar Ferschke, lek.med. epidemiolog, wiceprezes Medisept. – Środki do dezynfekcji w 30-60 sekund zabijają  bakterie, grzyby drożdżopodobne, prątki gruźlicy, a także wirusy takie jak: grypa, HIV, żółtaczka typu B i C, Ebola oraz Rotawirus, Adenowirus.

Salmonella, bakterie E. coli i gronkowce, mogą przetrwać na kuchennych blatach czy w zlewie przez wiele godzin, a nawet dni. Dlatego często najlepsze rozwiązanie stanowi dezynfekcja tych przestrzeni. Na szczególną uwagę zasługują miejsca, w których przygotowywane jest surowe mięso i te powierzchnie będące często mokre lub wilgotne. Produkty do dezynfekcji dostępne są w postaci sprayu i chusteczek do dezynfekcji powierzchni. Należy je stosować, by mieć pewność, że przestrzeń, w której przygotowujemy posiłki jest wolna od szkodliwych dla naszego zdrowia zarazków – środki do dezynfekcji eliminują 99,99% bakterii, wirusów i grzybów.

Fot. Medisept
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat