Niestety, to miejsce jest również siedliskiem wielu zarazków, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Jak temu zapobiec i zadbać o zdrowie nasze i najbliższych? Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Arizonie pokazują, że na kuchennej desce do krojenia jest niemal 200 razy więcej bakterii kałowych niż na desce toaletowej. Pochodzą one z nieumytych owoców i warzyw, surowego mięsa, a także naszych rąk. Również gąbki i ściereczki do naczyń należą do grupy najbardziej zabrudzonych przedmiotów w domu - na 2,5 centymetra kwadratowego ściereczki przypada milion bakterii. Liczby te pokazują, że kuchnia jest siedliskiem wielu różnych zarazków, które z łatwością przez ręce mogą przedostać się do naszego organizmu i wywołać takie komplikacje, jak m.in. dur brzuszny, zatrucie pokarmowe czy salmonelloza.
Jak zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków w naszej kuchni?
Mycie a dezynfekcja
Wiele osób uważa, że jeśli coś wygląda na czyste, to takie właśnie jest. Kuchnia z pozoru może sprawiać wrażenie dobrze posprzątanej, a tak naprawdę być zanieczyszczona wieloma bakteriami wywołującymi choroby. By mieć pewność, że to pomieszczenie jest wolne od zarazków należy je zdezynfekować.
Czyszczenie powierzchni, a ich dezynfekcja, to dwie różne czynności. Pierwsze usuwa tłuszcz, resztki jedzenia i brud, ale źle wykonywane – np. za pomocą nie wyparzonej gąbeczki do mycia naczyń, może także rozprzestrzeniać zarazki. Natomiast dezynfekcja eliminuje bakterie i wirusy – wyjaśnia Waldemar Ferschke, lek.med. epidemiolog, wiceprezes Medisept. – Środki do dezynfekcji w 30-60 sekund zabijają bakterie, grzyby drożdżopodobne, prątki gruźlicy, a także wirusy takie jak: grypa, HIV, żółtaczka typu B i C, Ebola oraz Rotawirus, Adenowirus.
Salmonella, bakterie E. coli i gronkowce, mogą przetrwać na kuchennych blatach czy w zlewie przez wiele godzin, a nawet dni. Dlatego często najlepsze rozwiązanie stanowi dezynfekcja tych przestrzeni. Na szczególną uwagę zasługują miejsca, w których przygotowywane jest surowe mięso i te powierzchnie będące często mokre lub wilgotne. Produkty do dezynfekcji dostępne są w postaci sprayu i chusteczek do dezynfekcji powierzchni. Należy je stosować, by mieć pewność, że przestrzeń, w której przygotowujemy posiłki jest wolna od szkodliwych dla naszego zdrowia zarazków – środki do dezynfekcji eliminują 99,99% bakterii, wirusów i grzybów.
Fot. Medisept
Informacja prasowa