Coraz częściej mówi się o odkwaszaniu organizmu. Toksyny gromadzące się ciele spowodowane są stresem, niezdrowym i gwałtownym jedzeniem, siedzącym trybem życia oraz spożywaniem alkoholu, a także przyjmowaniem leków. Przeważnie wątroba dzielnie znosi ich eliminację, jednak nadmiar wszystkich czynników może mieć nieprzyjemne skutki.
Obciążenie wątroby może być przyczyną długotrwałego przemęczenia oraz złego samopoczucia. Poza tym, zalegające w ciele toksyny powodują nieprzyjemne dolegliwości trawienne, zmiany skórne oraz stany zapalne.
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na jakość naszej diety. Oto kilka produktów, które odciążają wątrobę i pomagają pozbyć się toksyn.
- Zielone warzywa - tego typu warzywa zawierają chlorofil, który ułatwia oczyszczanie krwi oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki jego obecności wyeliminujemy metale ciężkie, pestycydy oraz inne szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego też w codziennej diecie powinny się znaleźć: szpinak, jarmuż, czy też ogórki.
- Cytrusy - kwaśne owoce (pomarańcze, cytryny, grejpfruty) wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu. A wszystko za sprawą obecności witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dzięki ich obecności zostaje pobudzone wytwarzanie enzymów, które wspomagają pracę wątroby.
- Buraki – nie cieszą się popularnością, zazwyczaj są traktowane jako nic nieznaczący dodatek do niedzielnego obiadu. To jeden z najprostszych i najtańszych produktów, który jest gwarantem długiego zdrowia. Znajdziemy w nim dużo cennych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych. Dzięki temu nasza wątroba będzie pracować wydajniej, zaś toksyny zostaną szybciej wydalone z naszego organizmu.
- Awokado - niektórzy unikają spożywania awokado ze względu na zawarty w nim tłuszcz. Jednak są to zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com