Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - przepis kulinarny.
Czy Polacy gotują w domach? Zdecydowanie tak! Robimy to coraz częściej, a grupa osób, które każdego dnia przygotowują samodzielnie posiłki znacząco się poszerza.

Często jednak brakuje nam pomysłów na domowe potrawy – zarówno te codzienne, jak i przeznaczone na wyjątkowe okazje. Z pomocą przychodzi Bonduelle – warzywny ekspert od pokoleń. Już ponad tysiąc pomysłów na dania z wykorzystaniem warzyw i innych składników roślinnych można znaleźć w serwisie Warzywne Inspiracje.

Tysięczny przepis z Warzywnych Inspiracji – Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie Szpinaku 1000 listków Bonduelle 750 g
  • 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 10 g ostrej musztardy
  • 10 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Kilka listków bazylii
  • Sól i pieprz

Przygotowanie
Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy. Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób 2 części ryby. Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem. Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temp. 190℃.

Smacznego!

Fot. Bonduelle
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat