Zakwas na barszcz czerwony wg Magdy Gessler

Przepis na zakwas na barszcz czerwony wg Magdy Gessler.
Przepis z inspiracji Magdy Gessler, która opowiedziała w Dzień Dobry TVN o zakwasie na barszcz wigilijny.

Zakwas należy przygotować najpóźniej na tydzień przed świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • buraki czerwone, najlepiej kuliste, im ciemniejsze tym lepsze, sprawdzić, czy aby nie pastewne, ilość w zależności od potrzeb, np. 1 kg
  • woda słona jak do kiszenia ogórków – tyle, aby przykryła pocięte buraki
  • 1 główka czosnku
  • jedna laska chrzanu
  • 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego


Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan po oskrobaniu, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki.  Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 7 dni. Po 7 dniach odcedzamy zakwas i dolewamy do barszczu zanim ten zacznie się gotować.

Fot. dlaLejdis.pl




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat