Zalety jedzenia buraków

Buraki - poznaj ich zalety.
Buraki nie często goszczą na polskich stołach, ale jeśli już się pojawiają to najczęściej w bardzo przetworzonej postaci. Szkoda, bo to warzywo posiada wiele zalet.

Jest nie tylko stosunkowo tanie i powszechnie dostępne, ale też wyróżnia się właściwościami odżywczymi oraz zawartością witamin, które są niezwykle cenne dla organizmu każdego człowieka.

Buraki to skarbnica witamin

Jednym z największych plusów jedzenia buraków jest obecność w ich składzie bardzo dużej ilości witamin. To warzywo bogate jest w witaminę C, która nie tylko wspiera odporność, ale też przyczynia się do szybszego zrastania kości i gojenia ran, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę serca. Oprócz witaminy C buraki mogą pochwalić się zawartością witaminy A odpowiadającej za dobry wzrok, piękną cerę (często używana jest w walce z nawracającym trądzikiem) i ochronę przeciwnowotworową. Różowo-czerwonym smakołykiem powinny zainteresować się też kobiety ciężarne lub panie planujące ciążę, bo według lekarzy jest on cennym źródłem witaminy B6. Buraki zawierają także witaminę B1, która odpowiada za układ nerwowy.

Buraki zawierają betaninę

Same buraki i produkty z nich przygotowywane często pojawiają się w ofertach producentów propagujących zdrową żywność, np. http://www.primavika.pl. To wszystko nie tylko ze względu na obecność witamin ale także związków organicznych takich jak betanina. Pierwszy raz spotykasz się z tą nazwą? Betanina odpowiada, że niespotykaną barwę buraka, a przy okazji jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że zwalcza przyśpieszające starzenie się organizmu wolne rodniki (m.in. dlatego zalecany jest osobom przechodzącym rekonwalescencje po chemioterapii). Dodatkowo buraki wyróżniają się obecnością kobaltu i żelaza pozwalających walczyć np. z anemią oraz kwasu foliowego i magnezu.

Buraki są niskokaloryczne

Surowe buraki powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób odchudzających się lub po prostu dbających o linię. 100 g tego warzywa to zaledwie 35 kcal! Do tego zawierają sporo błonnika, który usprawnia prace układu pokarmowego (pomagają w tym także pektyny) i pozwala pozbyć się z jelit zalegających niestawionych pokarmów. Buraki są też bardzo syte, dlatego nie trzeba jeść ich w bardzo dużych ilościach by poczuć się najedzonym. Odradza się jednak jedzenie buraków w wersji gotowanej. Dlaczego? Proces ten sprawia, że podnosi się ich indeks glikemiczny (wynosi aż 60-65!), dlatego tak przygotowanych buraków powinny unikać osoby cierpiące na cukrzycę.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat