Zapiekana owsianka z bananami

Przepis na zapiekaną owsiankę z bananami.
Przepis na zapiekaną owsiankę z bananami.

Składniki:

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • po ⅓ łyżki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i ⅓ szklanki płatków owsianych
  • masło do wysmarowania formy.
  • do posypania: owoce lub posiekane orzechy, jogurt naturalny


Przygotowanie
:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, cukier, sól,cynamon, proszek i sodę.
  3. Wszystko starannie wymieszać.
  4. Dodać mleko i płatki owsiane, po czym wymieszać ponownie.
  5. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem.
  6. Wylać owsiankę, przykryć folią spożywczą.
  7. Wstawić do piekarniki i piec 20 minut. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut.
  8. Podawać ciepłe, posypane owocami albo bakaliami.


Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat