Zapiekana owsianka z bananami
Przepis na zapiekaną owsiankę z bananami.
Składniki:
- 3 banany
- 2 jajka
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- po ⅓ łyżki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mleka
- 2 i ⅓ szklanki płatków owsianych
- masło do wysmarowania formy.
- do posypania: owoce lub posiekane orzechy, jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, cukier, sól,cynamon, proszek i sodę.
- Wszystko starannie wymieszać.
- Dodać mleko i płatki owsiane, po czym wymieszać ponownie.
- Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem.
- Wylać owsiankę, przykryć folią spożywczą.
- Wstawić do piekarniki i piec 20 minut. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut.
- Podawać ciepłe, posypane owocami albo bakaliami.
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com