Zapiekanka warzywna ze szparagami

Kulinarna prozpozycja ze szparagami w roli głównej.
Warzywa sezonowe to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa podstawa naszej codziennej diety. Wspaniałym sposobem na przygotowanie warzywnego posiłku dla całej rodziny jest zapiekanka ze szparagami. Z pewnością podbije serca wszystkich domowników!

Składniki:

  • 1 pęczek brokułów
  • 1 mały kalafior
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 250g mozzarelli
  • 1/2 szklanki sera cheddar

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł i kalafior podziel na różyczki. Odłam twarde końce szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Gotuj warzywa na parze lub upiecz je, aż będą chrupiące i miękkie.
  2. Roztop masło na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, przez około 4-5 minut. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż około pół minuty.
  3. Na patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszaj przez 1 minutę. Powoli dolej mleko oraz bulion, mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj ser mozzarella i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do powstałej masy dodaj brokuły, szparagi i kalafior. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia  i posypać 1/2 szklanki sera cheddar.
  5. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż warzywa lekko się zarumienią – zwykle trwa to od 20 do 25 minut.
  6. Zapiekankę ze szparagami podawaj z czerwonym gruzińskim półwytrawnym winem Marani Telavuri.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat