Zapraszamy na śniadanie mistrzów

Opublikowano: 2019-12-04
Jajko w koszulce - przepis kulinarny.
Jakie śniadanie zrobi wrażenie na domownikach? Na dobry początek dnia idealnie sprawdzi się efektowne jajko w koszulce.

Bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy, podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta zadowoli nawet najbardziej wysmakowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.

Składniki:

  • pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
  • pół szklanki Rukoli marki Eisberg
  • 2 jajka
  • ½ awokado
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 litry wody
  • płatki chili do dekoracji
  • pieczywo

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

Fot. Orchidea Creative Group
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat