Zaskocz bliskich na święta

Chleb ze śliwką na zakwasie - przepis kulinarny.
Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole.

Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych?  Sekret tkwi w diecie roślinnej.

Chleb ze śliwką na zakwasie
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!

Składniki na zaczyn:

  • 200 ml letniej wody
  • 150 g mąki chlebowej
  • 150 g zakwasu żytniego

Składniki na chleb:

  • 250 g mąki typ 2000
  • 200 ml wody sól do smaku
  • 80 g suszonych śliwek Bakal Soft
  • 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler

Wykonanie:

zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.

chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.

Fot. Bakal
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat