"Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia" – recenzja

Recenzja książki "Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia".
Cukier kojarzy nam się przede wszystkim z czekoladkami i słodkimi batonikami.

Tymczasem ten zgubny dodatek występuje niemal w większości spożywanego przez nas pokarmu i nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Coraz częściej i więcej mówi się o tym, jaki wpływ na nasz organizm ma cukier. Winą za plagę otyłości nie obarcza się już tłuszczy, choć wiele osób wciąż boi się i unika tłustych pokarmów. Winnym plagi otyłości oraz wielu chorób jest właśnie cukier. Występuje on jako dodatek do wielu dań oraz półproduktów. Z czasem producenci zaczęli dodawać go coraz więcej, ponieważ cukier uzależnia i tak jak z narkotykami, organizm się na niego uodparnia i potrzebuje coraz większej dawki. Kiedyś człowiek nie byłby w stanie przełknąć tych słodkości, którymi zajadamy się współcześnie. Tak naprawdę, to nie tylko batoniki i czekoladki powodują ubytki w naszych zębach oraz zdrowiu, ale także przeróżne ketchupy, soki owocowe, gumy do żucia, jogurty owocowe, białe pieczywo… Cukier jest stosowany na masową skalę w przemyśle spożywczym, przedłuża trwałość produktów oraz ubogaca ich smak. Znajdziemy go w składzie nawet produktów słonych czy kwaśnych.

Książka jest pracą zbiorową lekarzy, którzy zawodowo prowadzili badania na temat wpływu cukru na nasze zdrowie, oraz ekspertów kulinarnych promujących zdrowy tryb życia. Dzięki temu mamy bogate kompendium wiedzy na temat tego zgubnego nałogu, kilka rozdziałów uświadamiających skalę problemu oraz rady jak zmienić styl życia nie rezygnując ze słodkich przyjemności.

W pierwszej części książki „Zastąp cukier” mamy wprowadzenie do tematu: historię i ewolucję cukru, w końcu słodki smak naturalnie występuje w naturze, ale sam cukier jest już naszym ludzkim wytworem. Dalej są przedstawione naukowo udowodnione zgubne skutki uzależniającego nałogu na stan naszego zdrowia. Mamy tu także wyszczególniony szereg chorób, których wzrost zachorowalności wiąże się ze zwiększonym spożyciem cukru.

Temat książki jest jak najbardziej aktualny i w zasadzie wiedza zawarta w książce nie powinna być obojętna dla nikogo, w końcu coraz głośniej mówi się, że cukier to cichy zabójca. Szkoda tylko, że ta wiedza nie przekłada się na jakość spożywanych przez nas produktów. Dla bardzo zdeterminowanych czytelników autorzy książki przygotowali szczegółowy plan wyjścia z cukrowego nałogu. Wbrew pozorom, odstawienie cukru wcale nie jest łatwe, ale zmiana nawyków żywienia w sposób znaczący podniesie jakość naszego życia.

Aneta Nowak
(aneta.nowak@dlalejdis.pl)

Dr n. med. K. Mosetter, T. Probost, dr W. A. Simon, A. Cavelius "Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia", wyd. Vital, Białystok 2016




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat