Zastąp kanapki zdrową przekąską

Żytnie podpłomyki z warzywnymi pasztetami - przepis kulinarny.
Kiedy upalne lato w pełni, często zdarza się, że nie mamy ochoty na przygotowywanie obiadu, kanapek czy kalorycznych przekąsek.

To dobra okazja, aby zastąpić duży posiłek lżejszym i zdrowszym daniem, które nie obciąży żołądka. Sprawdź nasz przepis na żytnie podpłomyki z warzywnymi pasztetami – przyrządzisz je szybko i zjesz ze smakiem. Będę też świetną alternatywą dla nudnych kanapek.

Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, a tradycja ich wypieku jest o wiele starsza niż chleba – sięga 15 tys. lat p.n.e. To cienkie chlebowe, ręcznie formowane placuszki można znaleźć prawie w każdej kulturze, znane są pod różnymi nazwami jak maca, naan, tortilla czy pita. Ale bez względu na region świata są wypiekane według podobnego, prostego przepisu: ciasto z mąki i wody, czasami z dodatkiem soli kamiennej lub morskiej. Z czasem zaczęto do nich dodawać zakwas, tłuszcz, jajka, mleko i inne składniki. Dawniej pieczono je na kamieniu, dziś przygotowuje się je na patelni lub blasze. Podpłomyki są smakowitą przekąską w domu, ale jeśli umieścisz je we właściwym pojemniku, możesz zabrać je także do pracy na lunch. Najlepiej przygotuj je samodzielnie (to naprawdę proste), ponieważ gotowe często mają w składzie ulepszacze.

– Takie placuszki można posmarować np. warzywnymi pasztetami z naszej z linii Dziarskie Jarskie. To produkty w 100 proc. ze świeżych warzyw – nie zawierają żadnych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Będą doskonałą propozycją nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis o produkty roślinne. Są dostępne także w wersji mini, w małych porcjach 25 g – idealnych na raz. Na posmarowanych, wybranym smakiem pasztetu, podpłomykach można położyć świeże warzywa: sałatę, pomidora lub ogórka. Z placuszkami dobrze komponują się też chrupkie pikle: małe kukurydze, ogóreczki i rzodkiewki. Taki posiłek smakuje świetnie w wersji na ciepło, np. na obiad, jak i na zimno – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. 

PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI

Składniki:

  • 30 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej 2000
  • 100 mąki pszennej
  • 220 g wody
  • 6 g soli
  • pasztet z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
  • pasztet z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
  • mieszanka sałat
  • mikro zioła i kiełki
  • marynowane warzywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas z 100 g mąki żytniej 2000 i 80 g wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować i smażyć na suchej patelni aż się zarumienią. Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami, dodać sałaty, kiszone warzywa, całość skropić olejem.

Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat