Zatrzymaj lato w próżni

Bezpieczne przechowywanie żywności z FoodSaver.
Sezon na jagody, truskawki, maliny i wiśnie w pełni. Warto teraz skorzystać i zrobić zapasy tych sezonowych owoców i warzyw, by cieszyć się nimi przez długie jesienne i zimowe wieczory. By zachowały wszystkie wartości odżywcze najlepiej zapakować je próżniowo, używając zgrzewarki Foodsaver.

Pakowanie próżniowe sprawdza się, zwłaszcza kiedy kupujemy większe ilości żywności, np. owoców i warzyw sezonowych. Proces ten polega na umieszczeniu ich w woreczku i opróżnieniu go z całego powietrza, gdyż tlen i wilgoć sprawiają, że tracą smak i z czasem się psują, stając się siedliskiem bakterii. Dzięki hermetycznemu opakowaniu próżniowemu owoce sezonowe mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do dwóch lat, zachowując jednocześnie swoje wartości odżywcze i smakowe. Po zamrożeniu owoców w tradycyjnych torebkach, które nie zabezpieczają przed dostępem powietrza, mogą tworzyć się na nich kryształki lodu, które podczas rozmrażania zamieniają się w wodę, co nie zdarza się w przypadku pakowania próżniowego. Jest to możliwe, ponieważ wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku. Są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę wokół produktów spożywczych

Dziel na porcje, a unikniesz marnowania jedzenia
Przechowywanie jedzenia bez dostępu powietrza to też dobre rozwiązanie, kiedy robimy zakupy z tygodniowym bądź dłuższym wyprzedzeniem. Wędliny czy sery przechowywane w lodówce po kilku dniach zazwyczaj pokrywają się lepką warstwą, czego unikniemy od razu pakując je próżniowo w mniejszych porcjach.  Ta metoda przechowywania sprawdza się też, gdy zostaną nam resztki po obiedzie i nie chcemy ich jeść przez kolejne dni z rzędu. Wystarczy zapakować je próżniowo, by po kilku dniach cieszyć się tą samą potrawą, której smak i zapach nie uległ zmianie.

Stop zapachom
Zgrzewarka przydaje się również, gdy przechowujemy w lodówce ryby lub sery o intensywnym zapachu. Dzięki próżniowemu pakowaniu zapachy tego typu żywności nie rozprzestrzeniają się. Dlatego bez problemu możesz w lodówce przechowywać obok siebie zapakowane próżniowo kiełbasy o intensywnym, np. czosnkowym zapachu oraz ciasto z kremem.

Co możemy zapakować próżniowo?
Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.  Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. A to oznacza, że możemy zapakować nie tylko sałatkę owocową, ale też porcję orzeszków czy musli. Niektóre modele mają dodatkowy tryb pulsacyjny, który ułatwia pakowanie produktów delikatnych, np. pieczywa.

Bezpieczne folie i trwałe pojemniki
Coraz częściej zwracamy uwagę, by materiały, które używamy do pakowania jedzenia, nie zagrażały naszemu zdrowiu. Dlatego wszystkie folie używane w zgrzewarkach FoodSaver są wolne od BPA (szkodliwy związek chemiczny Bisfenol A). Z kolei pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan™, który odznacza się wyjątkową trwałością i również nie zawiera BPA. Pojemniki te są odporne na pęknięcia i nie przebarwiają się.

Fot. FoodSaver
Informcja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat