Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu.
Nakarm swoje oczy - 6 produktów, które musisz włączyć do menu
- Chleb razowy. Dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy nerwu wzrokowego. Wpływa na stan siatkówki i soczewki. Jednym z objawów braku tej witaminy jest ból, swędzenie i pieczenie oczu.
- Jagody. Owoce zalecane są osobom zmagających się z zaburzeniami widzenia o zmroku, pracującym przy komputerze lub niekorzystnym oświetleniu. Obecność antocyjanów zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i regeneruje uszkodzone przez nie elementy oka. Antocyjany znajdziesz w ekstrakcie z czerwonych winogron oraz jagodach acai. Naturalne ekstrakty z owoców zawarte są w ACAI BERRY i COLLAGEN od Noble Health.
- Szpinak. Jest bogaty w witaminę A i luteinę, które łagodzą objawy zmęczonych oczu i wzmacniają wzrok. Luteina działa na zasadzie filtru chroniącego siatkówkę przed szkodliwymi promieniami słońca. Niedobór witaminy A w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do utraty wzroku.
- Makrela. Regularne jedzenie ryb zapobiega chorobom oczu. Zawarte w nich kwasy omega-3 są składnikiem budowy błon komórkowych Dzięki rybom zwiększa się produkcja ochronnego śluzu, który nawilża oczy.
- Natka pietruszki. Istna kopalnia witaminy C. Wpływa na syntezę kolagenu odpowiedzialnego za trwałość naczyń krwionośnych oczu. Niedobór tego pierwiastka może powodować zmętnienie soczewek, krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok.
- Orzechy włoskie. Dobre źródło cynku, który zapobiega utracie wzroku związanego z wiekiem. Najczęściej na jego deficyt są narażone osoby starsze, kobiety w ciąży i wegetarianie. Zbyt mała ilość cynku może przyczynić się do krótkowzroczności.
Przepis na lekki i zdrowy obiad
Łosoś w panierce z orzechów i natką pietruszki
- 0,5 kg filetów z łososia
- 50 dag mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz.
Pokrój rybę na mniejsze kawałki, natrzyj ją sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Włóż wszystko do lodówki na kwadrans. Roztrzep jajka i połącz z orzechami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i mąką kukurydzianą. Obtocz łososia w gotowej panierce. Usmaż go na rozgrzanym oleju.
Źródło: www.noblehealth.com