Zdrowe, ale kaloryczne produkty

Te prodykty są zdrowe, ale też kaloryczne.
Każdy wie, że słodycze i żywność typu fast food to bomby kaloryczne. Zapominamy jednak, że przytyć można nawet od zdrowych przekąsek. Oto lista produktów, których lepiej nie nadużywać, zwłaszcza na diecie.

Produkty oznakowane etykietami fit lub bio doczekały się oddzielnych półek w supermarketach. To tam właśnie można spotkać ludzi, którzy z dbałością podchodzą do swojej diety. Czasem jednak niewinnie wyglądające przekąski, kryją w sobie ogromną wartość kaloryczną. Osoby, których zamiarem jest utrata wagi, zdecydowanie nie powinny poniższych artykułów spożywczych nadużywać.

Orzechy włoskie to doskonałe źródło kwasów omega-3 i zdrowych tłuszczy. Zdaniem wielu dietetyków z powodzeniem mogłyby zastąpić ryby w naszym planie żywnościowym, ponieważ w skuteczny sposób obniżają cholesterol i działają przeciwzakrzepowo. Zawierają też sporą ilość białka. Orzechy, bez względu na rodzaj, zawsze są wysoko kaloryczne, jednak orzechy włoskie są pionierami w tej kategorii. 30 gram tej twardej przekąski to aż 200 kalorii! Nie trzeba więc dodatkowo tłumaczyć, że najlepiej aby były dodatkiem w naszej diecie, a nie jej głównym składnikiem.

Ziemniaki często mają złą sławę jeśli chodzi o środowisko dietetyczne, bo uchodzą za ciężkostrawne. Bataty z kolei brzmią dużo bardziej wyrafinowanie, a frytki z batatów to ostatnio bardzo popularny zamiennik podstawowych bulw. Nie bez powodu nazywa się je jednak słodkimi ziemniakami. Okazuje się, że w 100 gramach batatów można znaleźć całą łyżeczkę cukru. Z kolei frytki z batatów, podobnie jak ich ziemniaczana wersja, smażone są na głębokim tłuszczu i porcja może osiągnąć nawet 400 kalorii.

Idealnym zamiennikiem cukru jest miód. Dodajemy go do herbat, ciast i deserów chwaląc się tym w przepisach i używając przy tym przymiotników takich jak: „zdrowe” i „dietetyczne”. Okazuje się jednak, że miód mimo wielu pożytecznych składników odżywczych, pod względem kalorycznym wcale nie różni się wiele od swojego białego konkurenta. Łyżeczka cukru ma tylko o 10 kalorii więcej niż taka sama porcja miodu.

Awokado to owoc znany z nienasyconych tłuszczy, błonnika i witamin z grupy B. Jest bardzo zdrowe i z pewnością pożyteczne dla naszego zdrowia. W ostatnich latach stało się bardzo popularne również w Polsce i pojawia się jako ulubiony składnik w wielu jadłospisach, szczególnie w przypadku diet jarskich. Nie od dziś wiadomo też, że awokado może konkurować z bananami pod względem najbardziej kalorycznych owoców. Jedna sztuka, mimo że nie zawiera w sobie charakterystycznych dla owoców tłuszczów prostych, to dawka około 240 kalorii.

Gdy jesteśmy na diecie zamiast słonych chrupek często sięgamy po chipsy z owoców. Wydaje się to być dużo zdrowszą, i równocześnie mniej kaloryczną opcją. Nie zawsze jest to jednak prawda. Przetworzone talarki z owoców kryją w sobie dużo większą wartość energetyczną od świeżych owoców. Przykładowo, paczka chipsów z bananów ma około 600 kalorii.

W dzisiejszych czasach wiele produktów spożywczych, nawet tych przeznaczonych docelowo dla osób będących na diecie, w rzeczywistości nie jest niskokalorycznych. Czasem mimo krzykliwych etykiet warto dokładnie sprawdzać listę składników na odwrocie opakowania, a diety bogate w produkty o wysokiej wartości energetycznej traktować ostrożnie.

Weronika Skwarek
(weronika.skwarek@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat