Zdrowe odżywianie, niższe rachunki

Wolnowary Crockpot z powłoką DuraCeramic™.
Wszyscy mamy świadomość jak ważne jest zdrowe odżywianie, ale często z lenistwa i braku czasu sięgamy po przetworzone, gotowe produkty. Gotowanie zdrowych, ale czasochłonnych i skomplikowanych potraw wiąże się z większym zużyciem gazu lub prądu, co też nie działa na nas zachęcająco. Oszczędność czasu i energii jest możliwa dzięki nowoczesnym wolnowarom Crockpot. W tego rodzaju urządzeniach potrawy „gotują się same”, są zdrowsze, smaczniejsze, a do ich przygotowania zużywamy mniej energii.

Wolnowar, inaczej slow cooker to specyficzny rodzaj garnka zasilanego prądem elektrycznym. Włożone do niego składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza. Wolnowary składają się z trzech głównych elementów: podstawy grzewczej, misy, w której przygotowywana jest potrawa oraz pokrywy. Czas gotowania jest dość długi, bo wynosi czasem nawet 10 godzin. Technika „wolnego gotowania” nie skazuje nas jednak na wielogodzinne czuwanie w kuchni. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc można bez problemu zostawić gotującą się potrawę w domu. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go.

Niskotłuszczowa dieta
Ponieważ warzywa czy mięso w wolnowarze gotują się w wodzie lub w bulionie, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu. W rezultacie przygotowywane potrawy zawierają mniej tłuszczu i kalorii. Powolne gotowanie w wolnowarze wzmacnia również smaki, dzięki czemu można zmniejszyć ilość dodawanej soli. Zbyt duże jej spożycie jest szczególnie niebezpieczne dla osób z chorobami nerek, chorujących na nadciśnienie tętnicze lub inne choroby układu krążenia (np. miażdżycę, zawały, udary). Zamiast soli używamy więcej ziół i przypraw. Powinny jednak być dodawane pod koniec przygotowania potrawy, gdyż długi czas gotowania powoduje zmniejszenie ich aromatu. W przepisach na dania z wolnowaru zawsze znajdziemy dużo warzyw, takich jak np. marchew, ziemniaki, seler, por. Po kilkugodzinnym gotowaniu stają się tak smaczne, że polubią je nawet dzieci! Na walorach smakowych zyskuje tez mięso. Nawet to niedrogie dzięki wolnemu gotowaniu możesz zamienić w pyszny, delikatny i lekkostrawny posiłek.

Zatrzymaj witaminy
Przygotowywanie ciepłych posiłków, wiąże się z utratą pewnych witamin i minerałów z produktów spożywczych. Do najbardziej wrażliwych na ciepło składników żywności należą m.in. witamina C, witaminy z grupy B (np. kwas foliowy, tiamina) oraz te rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K. Pod wpływem wysokich temperatur znika ponad połowa witaminy C i aż do 90% witamina B1 zawartych w surowym produkcie. Straty ograniczymy dzięki metodzie wolnego gotowania.

Niskie temperatury, mniej toksyn
Konwencjonalne gotowanie (pieczenie, grillowanie, opiekanie, smażenie, pieczenie itp.), zwłaszcza mięs, ale także ziemniaków czy kukurydzy, wymaga wysokich temperatur i udowodniono, że zwiększa ryzyko chorób serca, chorób zapalnych, nowotworów, nadwagi, cukrzycy, a nawet powoduje mutację genów. Tak lubiana przez nas " chrupiąca" skórka jest w rzeczywistości synonimem glikotoksyn. Toksyny te powstają w wyniku reakcji Maillarda, która zachodzi, gdy temperatura tych produktów przekroczy 110°C. Unikając spożywania glikotoksyn możemy zapobiegać wielu chorobom. Temperatura gotowania w wolnowarze w trybie ekonomicznym jest niższa niż 100°C, co znacznie ogranicza produkcję glikotoksyn. Dzięki temu wolne gotowanie stanowi zdrową alternatywę dla innych tradycyjnych metod gotowania.

Wydatki pod kontrolą
Rachunki za prąd przyprawiają cię o ból głowy? Ponieważ nic nie wskazuje na to, by miały się w najbliższym czasie zmniejszyć, warto zmienić zwykły garnek na wolnowar. Pomimo dłuższego czasu gotowania zużywa on mniej prądu niż chociażby tradycyjna kuchenka czy piekarnik. Wolnowary Crockpot są energooszczędne, gdyż zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Wybierając wolnowar Crockpot, oszczędzasz nie tylko energię elektryczną, ale i wodę. Przygotowując wszystko w jednym garnku, masz dużo mniej naczyń do zmywania.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat