Zdrowe i bezpieczne garnki emaliowane

Garnki emaliowane - zdrowe i bezpieczne.
Gotując dla najbliższej rodziny, zależy nam, aby posiłki były wyjątkowo smaczne oraz zdrowe. Dbamy o najmniejsze detale, kupujemy najlepszej jakości produkty, starając się aby nasze dania były pożywne i zdrowe.

Na zdrowy posiłek nie składają się jednak tylko nasze starania i zdrowe produkty, istotne jest także, w czym przygotowujemy owe danie! Właśnie dlatego do łask wracają popularne za czasów naszych babć garnki emaliowane!

Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?

  1. Powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji.
  2. Garnki emaliowane są wytrzymałe i odpowiednio traktowane wytrzymają wiele lat.
  3. Emalia nie wydziela szkodliwych substancji, jest całkowicie bezpieczna dla alergików, osób starszych i dzieci.
  4. Powłoka emaliowana jest odporna na kwasy i wysokie temperatury, garnek emaliowany można stosować także w piekarniku.
  5. Emaliowana powłoka uniemożliwia rozwój bakterii.
  6. W garnkach emaliowanych można przechowywać żywność i są ekologiczne.

Jak pielęgnować garnki emaliowane?

Garnki emaliowane są proste w obsłudze, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że naczynia posłużą nam znacznie dłużej.

  • Do garnka emaliowanego należy używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych.
  • Emalia źle znosi różnice temperatur, nie należy gorącego garnka wkładać do lodówki.
  • Garnek emaliowany dobrze umyć zaraz po gotowaniu delikatnym płynem do mycia naczyń.
  • Nie należy skrobać powłoki emaliowanej, w razie przywarcia potrawy, najlepiej spróbować odmoczyć garnek w gorącej wodzie.
  • W szafce pod garnki i pomiędzy nimi warto wkładać specjalne maty silikonowe, dzięki temu zmniejszamy ryzyko odpryśnięcia emalii.

Dobre garnki emaliowane

Garnki emaliowane to nie jeden, a cała gama różnej jakości produktów. Warto o tym pamiętać i sięgnąć po produkty z wyższej półki, które wytrzymają na dłużej. Taki z pewnością będzie zestaw garnków emaliowanych Eco-Ceramic Belis. Po czym można to poznać? Najtańsze garnki emaliowane z dyskontu wykonane są ze stali o grubości około 0,4 mm, podczas gdy garnki Eco-Ceramic to aż 1,2 mm. Jakie ma to przełożenie na gotowanie? Gruby korpus garnka sprawia, że ryzyko przywarcia potrawy znacznie się zmniejsza, a dno nagrzewa się równomiernie. Marka Belis produkuje swoje garnki w Czechach i z powodzeniem rozprowadza je do wielu krajów.  Marka Belis ma także wyjątkowy produkt, dla najbardziej wymagających klientów – zestaw garnków emaliowanych LUX Belis. W przypadku tego kompletu grubość stali to aż 2 mm. Garnki Belis LUX z zewnątrz pokryte są głębokim, matowym, czarnym kolorem, a wewnątrz posiadają połyskującą granatową powłokę.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat