Warzywa i owoce to podstawa zdrowego żywienia. Ale jak wprowadzić te cenne składniki diety do naszego codziennego jadłospisu i jednocześnie zachęcić do ich regularnego spożywania wszystkich członków rodziny? Ewa Chodakowska, Lefteris Kavoukis i Marta Kielak mają na to prosty sposób – to zdrowe i pyszne koktajle! Książka „Zdrowe koktajle” (Edipresse Książki, premiera 10 maja) to dawka energetycznej mocy od trojga ekspertów.
Tradycyjne i znane w polskich kuchniach przepisy na koktajle to zwykle mieszanka owoców oraz kefirów lub jogurtów. Ich walory są doskonale znane, jednak jak nadać im nowy, oryginalny smak, a przy tym sprawić by były wartościowymi posiłkami, a nie tylko przekąskami? Ewa Chodakowska oraz Lefteris Kavoukis i Marta Kielak w książce „Zdrowe koktajle” udowadniają, że wystarczy dodać do przepisów nowe, nietuzinkowe składniki, by koktajle stały się wspaniałym źródłem warzyw i pełnowartościowym posiłkiem, pełnym witamin, błonnika i drogocennych antyoksydantów, których potrzebujemy w naszej codziennej diecie.
Autorzy przygotowali koktajle dla osób zabieganych i zapracowanych, dla których czas odgrywa dużą rolę. Koktajle mogą być idealnym rozwiązaniem gdy szybkość przygotowania posiłków jest najważniejszym warunkiem, by mogły one znaleźć się w codziennym menu. Wystarczy mieć pod ręką mikser, np. w domu lub w pracy, a składniki można kupić w każdym warzywniaku lub sklepie. Większym jednak wyzwaniem jest nakłonienie do jedzenia warzyw najmłodszych domowników. Dzieci z reguły unikają warzyw. Nawet te, które nie stronią od ich spożywania, trudno jest namówić do jedzenia ich przy każdym posiłku. Rozwiązanie mogą stanowić słodkie i kolorowe koktajle, tym bardziej jeśli są podane w pomysłowych naczyniach. Koktajle to również idealne rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które muszą dostarczać swoim organizmom ekstra dawki witamin, a nie zawsze wszystkie smaki i zapachy im odpowiadają. Różnorodność składników w przypadku koktajli zaspokoi każde kubki smakowe.
Książka ma prostą i przystępną konstrukcję. Przepisy na owocowe i warzywne napoje zostały podzielone na cztery rozdziały: śniadania, przekąski, health&beauty i dla panów.
W pierwszym rozdziale śniadania zaskakują komponenty. Poza standardowymi owocami, czytelnik otrzymuje całą gamę innych składników, które są nie tylko łatwo dostępne, ale też z pewnością wzbogacą smak koktajlu – są to np. migdały, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy czy miód. Do porannych koktajli Chodakowska, Kavoukis i Kielak radzą dorzucić nasiona chia, awokado, płatki owsiane, plaster twarogu lub kaszę jaglaną. Dzięki takim koktajlom można z powodzeniem wprowadzić do diety śniadanie, najważniejszy posiłek zaspokajający nawet do 35% dziennej porcji energii.
W części przekąski znajdują się propozycje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Te dwa posiłki są na ogół drobne, spożywane w przelocie. Mają nam dostarczyć porcję energii między większymi posiłkami. Szklanka pożywnego koktajlu, przygotowanego rano i wypitego o odpowiedniej porze to rozwiązanie w sam raz. „Prawidłowe żywienie od razu staje się łatwiejsze!” – przekonują autorzy. W przepisach można znaleźć zdecydowaną większość owoców dostępnych w sklepach, są ananasy, maliny, melon, gruszka, banany, jabłka, pomarańcze, mango i wiele innych. Zaś wśród warzyw są to: jarmuż, natka pietruszki, rzodkiewki, buraczki, seler naciowy, szpinak, marchew, ogórek czy rukola.
Sekcja health & beauty zawiera przepisy na koktajle, których główną funkcją jest wspieranie zdrowia i odporności. Dzięki wykorzystaniu mocy antyoksydantów niwelują zły wpływ wolnych rodników na organizm, a dzięki dużej zawartości błonnika znika ochota na podjadanie słodyczy co ma wspaniały wpływ na urodę i zgrabną sylwetkę. Tu również znajdą się interesujące składniki, wzbogacające smak koktajli, takie jak: migdały, mak niebieski, kurkuma, oliwa z oliwek, cynamon, nasiona sezamu, ostropest, imbir, goździki, koper czy papryczki chili.
W rozdziale dla panów autorzy przygotowali całą gamę przepisów dla mężczyzn, dla których prostota przygotowania posiłku stanowi ważny atut. Koktajle mogą być nie tylko źródłem magnezu, selenu, cynku i potasu oraz witamin z grupy b, ale także wsparciem po wyczerpującym treningu. Panowie znajdą tu dobre i sprawdzone smaki truskawek, jabłek i wiśni w oryginalnych i wartościowych połączeniach z płatkami żytnimi, owsianymi, olejem kokosowym, jogurtem czy awokado.
Każdy przepis, poza składnikami i ich ilością, opatrzony jest informacją o kaloryczności porcji i jej wartości odżywczej, a także zdjęciem z propozycją podania. Wszystkie przepisy mają oznaczenia czy dany koktajl zawiera mleko lub gluten. Autorzy gorąco zachęcają:
Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków.
Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej.
O autorach:
Ewa Chodakowska – najpopularniejsza trenerka fitness w Polsce. W ciągu ostatnich 5 lat rozkochała Polki w treningu. Jest dla nich nie tylko trenerką, ale też coachem. Dzień w dzień niezłomnie motywuje je, by były lepszą wersją siebie. Określana mianem „trenerki wszystkich Polek” czy „królowej fitnessu”, jest jedną z najbardziej wpływowych kobiet w Polsce. Jej książki i płyty DVD nie schodzą z list bestsellerów, a na oficjalnym fanpage'u ma ponad 2 miliony fanów. Wydała 18 DVD z programami treningowymi. Ma na swoim koncie rekord Guinnessa w największym otwartym treningu fitness i cykliczne warsztaty fitness, które nieprzerwanie gromadzą tłumy w Polsce i zagranicą. Ewa prowadziła program telewizyjny „Be Active. Ewa Chodakowska” na kanale Kuchnia+. Na stałe gości na łamach prasy i telewizji jako ekspert z zakresie aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania. Od czerwca 2015 roku jest redaktor naczelną miesięcznika „Be Active”, jej autorskiego projektu. Autorka książek „Myślnik. Twój codzienny motywator” i kalendarza na 2017 r. które ukazały się nakładem Edipresse Książki. Zwolenniczka holistycznego podejścia do aktywności fizycznej, przeciwniczka drakońskich diet i obsesyjnej kontroli wagi ciała. Jej programy treningowe przyczyniły się do zmiany życia milionów Polek.
Lefteris Kavoukis trener personalny, absolwent Wydziału Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu w Atenach. Jeden z najbardziej znanych i cenionych trenerów fitness w Grecji i Polsce. Autor wielu programów treningowych oraz współautor kilku książek, wydanych wspólnie z Ewą Chodakowską, prywatnie jego żoną. Lefteris Kavoukis w swojej pracy trenerskiej propaguje holistyczne podejście do zdrowia i aktywności fizycznej człowieka.
Marta Kielak dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu
Medycznego i Uniwersytetu SWPS w Warszawie. W życiu i pracy kieruje się zasadą: prawidłowe odżywianie powinno być nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. W wieloletniej praktyce stawia na edukację żywieniową swoich podopiecznych, a nie drastyczne diety. Pomaga im zmagać się z własnymi słabościami i towarzyszy w osiąganiu celu jakim jest zdrowie. Pobudza apetyt na… zdrowy tryb życia. Należy do zespołu Ewy Chodakowskiej – Be Active Team.
Dane wydawnicze:
Autor: Ewa Chodakowska, Lefteris Kaovukis, Marta Kielak, tytuł: „Zdrowe koktajle”, Edipresse Książki, ISBN 9788379458158, cena: 39,90 zł, oprawa: twarda, format: 165 mm x 235 mm, liczba stron: 219, data premiery: 10 maja 2017 r.