Zdrowe nawyki żywieniowe
Swego czasu modne były diety odchudzające. Dzisiaj wcale nie musimy stosować diet, wystarczy jeść świadomie wykorzystując najnowsze odkrycia i psychologiczne triki.
Warto wyrobić sobie pewne zdrowe nawyki żywieniowe, żeby cieszyć się zgrabną sylwetką i uniknąć efektu jojo. Oto niektóre z nich:
- Uważaj na cukier - kiedy robisz zakupy, zawsze czytaj etykiety. Nieświadomie możesz zjadać zbyt wiele cukru, a to sprzyja tyciu. Cukier lubi się ukryć. W składzie produktu może występowa jako syrop glukozowo-fruktozowy, soki i syropy owocowe, syrop z agawy, syrop klonowy, fruktoza, melasa, karmel, sód, sorbitol czy miód.
- Pij wodę z cytryną - woda z dodatkiem cytryny pomaga oczyścić organizm, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i dodaje energii. Dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody z cytryną na czczo. Taki trik podnosi poziom metabolizmu o nawet 30 proc.
- Do sałatki dodaj olej - jeśli chcemy schudnąć, automatycznie ograniczamy tłuszcze, a to błąd. Ograniczyć warto jedynie tłuszcze zwierzęce. Warto postawić na tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy, lniany czy oliwę z oliwek. Dzięki zawartości kwasów omega-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu i schudnąć. Wystarczy dodać łyżkę raz dziennie, najlepiej do sałatki.
- Pij herbatę zamiast kawy z mlekiem - kawa z cukrem i mlekiem może przysporzyć nam 5 kg w ciągu roku. Warto zamienić poranną kawę na zieloną herbatę. Dzięki zawartej w niej teinie zyskamy sporo energii. Ona również pomaga schudnąć. Zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają zwiększyć metabolizm.
- Wykorzystaj moc ostrych przypraw - przyprawy takie jak czarny pieprz (zawiera piperynę) czy papryczka chili ( źródło kapsaicyny) pomaga przyspieszyć przemianę materii o 10 proc. Te same właściwości jak ostry pieprz ma imbir. Zaliczany jest do pokarmów rozgrzewających i przyspieszających przemianę materii.
- Zamiast masła używaj twarożku - do smarowania kanapek zamiast masła użyj białego chudego serka. Oprócz tego, że zmniejszysz liczbę kalorii, dostarczysz organizmowi wapnia, który wspomaga odchudzanie.
- Warzywa i owoce jedz tylko po południu - w pierwszej połowie dnia, gdy jesteś bardziej aktywna, twój organizm pracuje na wyższych obrotach i masz lepszy metabolizm, szybciej spalasz nadwyżkę energii. Potem przemiana materii spowalnia. Po południu jedz więcej warzyw i owoców to pobudzi metabolizm i zapobiegnie podjadaniu, a ty dostarczysz sobie niewiele kalorii.
- Pamiętaj o witaminie D - gdy poziom tej witaminy w organizmie jest prawidłowy, wydziela on więcej leptyny, która zmniejsza łaknienie.
- Sięgnij po chrom i magnez - te dwa pierwiastki odgrywają ważną rolę w procesach przemiany materii. Chrom pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt na cukier. Dzienne zapotrzebowanie na chrom to 25 mg (2 łyżki kakao, 2 kromki chleba żytniego razowego i plaster szynki z indyka). Magnez uaktywnia enzymy uczestniczące w przerabianiu tłuszczów i węglowodanów na energię. Potrzebujesz 320 mg dziennie: 1 łyżka pestek dyni, 2 banany, porcja kaszy gryczanej.
- Kolację jedz 3 godziny przed snem - ostatni posiłek powinnaś jeść na 3 godziny przed snem. Kolacja pozwala utrzymać cukier na stałym poziomie, dzięki czemu metabolizm jest pobudzany, a tuż przed snem nie grożą ci napady głodu i nie sięgniesz po przekąskę. Jeśli nie jesz kolacji, metabolizm spowalnia i trudniej jest zasnąć.
- Kulki mocy jako przekąska - jeśli w ciągu dnia masz ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po batonika. Przygotuj kulki mocy z orzechów, daktyli, żurawiny, miodu i kakao.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com