Zdrowe nawyki żywieniowe

Zmień nawyki żywieniowe na zdrowe.
Swego czasu modne były diety odchudzające. Dzisiaj wcale nie musimy stosować diet, wystarczy jeść świadomie wykorzystując najnowsze odkrycia i psychologiczne triki.

Warto wyrobić sobie pewne zdrowe nawyki żywieniowe, żeby cieszyć się zgrabną sylwetką i uniknąć efektu jojo. Oto niektóre z nich:

  • Uważaj na cukier -  kiedy robisz zakupy, zawsze czytaj etykiety. Nieświadomie możesz zjadać zbyt wiele cukru, a to sprzyja tyciu. Cukier lubi się ukryć. W składzie produktu może występowa jako syrop glukozowo-fruktozowy, soki i syropy owocowe, syrop z agawy, syrop klonowy, fruktoza, melasa, karmel, sód, sorbitol czy miód.
  • Pij wodę z cytryną - woda z dodatkiem cytryny pomaga oczyścić organizm, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i dodaje energii. Dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody z cytryną na czczo. Taki trik podnosi poziom metabolizmu o nawet 30 proc.
  • Do sałatki dodaj olej - jeśli chcemy schudnąć, automatycznie ograniczamy tłuszcze, a to błąd. Ograniczyć warto jedynie tłuszcze zwierzęce. Warto postawić na tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy, lniany czy oliwę z oliwek. Dzięki zawartości kwasów omega-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu i schudnąć. Wystarczy dodać łyżkę raz dziennie, najlepiej do sałatki.
  • Pij herbatę zamiast kawy z mlekiem - kawa z cukrem i mlekiem może przysporzyć nam 5 kg w ciągu roku. Warto zamienić poranną kawę na zieloną herbatę. Dzięki zawartej w niej teinie zyskamy sporo energii. Ona również pomaga schudnąć. Zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają zwiększyć metabolizm.
  • Wykorzystaj moc ostrych przypraw - przyprawy takie jak czarny pieprz (zawiera piperynę) czy papryczka chili ( źródło kapsaicyny) pomaga przyspieszyć przemianę materii o 10 proc. Te same właściwości jak ostry pieprz ma imbir. Zaliczany jest do pokarmów rozgrzewających i przyspieszających przemianę materii.
  • Zamiast masła używaj twarożku - do smarowania kanapek zamiast masła użyj białego chudego serka. Oprócz tego, że zmniejszysz liczbę kalorii, dostarczysz organizmowi wapnia, który wspomaga odchudzanie.
  • Warzywa i owoce jedz tylko po południu - w pierwszej połowie dnia, gdy jesteś bardziej aktywna, twój organizm pracuje na wyższych obrotach i masz lepszy metabolizm, szybciej spalasz nadwyżkę energii. Potem przemiana materii spowalnia. Po południu jedz więcej warzyw i owoców to pobudzi metabolizm i  zapobiegnie podjadaniu, a ty dostarczysz sobie niewiele kalorii.
  • Pamiętaj o witaminie D - gdy poziom tej witaminy w organizmie jest prawidłowy, wydziela on więcej leptyny, która zmniejsza łaknienie.
  • Sięgnij po chrom i magnez - te dwa pierwiastki odgrywają ważną rolę w procesach przemiany materii. Chrom pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt na cukier. Dzienne zapotrzebowanie na chrom to 25 mg (2 łyżki kakao, 2 kromki chleba żytniego razowego i plaster szynki z indyka). Magnez uaktywnia enzymy uczestniczące w przerabianiu tłuszczów i węglowodanów na energię. Potrzebujesz 320 mg dziennie: 1 łyżka pestek dyni, 2 banany, porcja kaszy gryczanej.
  • Kolację jedz 3 godziny przed snem - ostatni posiłek powinnaś jeść na 3 godziny przed snem. Kolacja pozwala utrzymać cukier na stałym poziomie, dzięki czemu metabolizm jest pobudzany, a tuż przed snem nie grożą ci napady głodu i nie sięgniesz po przekąskę. Jeśli nie jesz kolacji, metabolizm spowalnia i trudniej jest zasnąć.
  • Kulki mocy jako przekąska - jeśli w ciągu dnia masz ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po batonika. Przygotuj kulki mocy z orzechów, daktyli, żurawiny, miodu i kakao.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat