W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zdrowe przekąski dla dzieci

Opublikowano: 2015-02-05
Przekąski dla dzieci w forie chrupków kukurydzianych.
Na bardzo wczesnych etapach rozwoju młody organizm niemowlęcia potrzebuje lekkich, nieuczulających pokarmów, które równocześnie dostarczają mu niezbędnych składników odżywczych.

Zaliczają się do nich chrupki kukurydziane – zdrowa przekąska, polecana także niemowlakom i starszym dzieciom cierpiącym na alergię na gluten albo celiakię, czyli nietolerancję glutenu. To ważne, ponieważ schorzeń tych nigdy nie da się zdiagnozować z całą pewnością, a kiedy dziecko jest bardzo małe jest to jeszcze trudniejsze.

Jak rozszerzać dietę niemowlęcia

Proces włączania do jadłospisu niemowlęcia nowych pokarmów powinien przebiegać stopniowo. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP) zalecają, by przejście od diety całkowicie mlecznej do bardziej urozmaiconej zacząć w okolicach 6. miesiąca życia, jeśli dziecko było karmione piersią. W przypadku, gdy niemowlę piło wcześniej mleko modyfikowane – pierwsze próby można przeprowadzić mniej więcej miesiąc wcześniej, między końcem 4. i początkiem 5. miesiąca. Warto pamiętać, że są to wytyczne ogólne – każdą decyzję należy podjąć indywidualnie, w oparciu o wagę urodzeniową, stan zdrowia i tempo wzrostu dziecka. Po czym najlepiej poznać, że nasza pociecha jest już gotowa na nowy etap?

 

- Warto rozważyć rozszerzenie diety, kiedy maluch potrafi usiąść i okazuje pierwsze oznaki zainteresowania pokarmem dorosłych. Koniecznie musi być też zdrowy – jakakolwiek infekcja to przeciwskazanie do podawania dziecku nowych pokarmów, bo jest wtedy ono szczególnie wrażliwe. Znane i lubiane mleko może w takiej sytuacji pełnić funkcję uspokajającą – mówi lekarz pediatra Maciej Meissner, prowadzący praktykę w centrum medycznym CM Promed. Na wczesnych etapach urozmaicania dziecięcego jadłospisu stały pokarm jest jedynie uzupełnieniem mleka, które wciąż pozostaje „daniem głównym”. Na początku naszym celem powinno być jedynie to, aby dziecko bez płaczu wzięło do ust to, co mu podajemy. Najczęściej na pierwszy stały produkt rodzice wybierają warzywa, które rzadko uczulają i nie obciążają układu pokarmowego takie jak ziemniak czy marchewka. Dobrze, jeśli będą gotowane – najlepiej na parze - i starte na papkę. Popularne są też starte owoce takie jak jabłko.

Następnie możemy rozważyć włączenie do diety kilku łyżeczek kaszki czy kleiku ryżowego albo kukurydzianego i stopniowo zwiększać jego ilość. Jeśli nie stwierdzimy objawów uczulenia takich jak wysypka czy ból brzucha, kolejne produkty dodajemy do diety co 3-5 dni. Z czasem warzywa czy owoce można też rozgniatać.

7-8 miesięcznemu dziecku można zacząć podawać – w zależności od apetytu - kilka chrupek kukurydzianych dziennie. - Nie tylko nie zawierają one glutenu, ale także stanowią cenne źródło węglowodanów, białek i usprawniającego pracę przewodu pokarmowego błonnika. Są także bogate w takie składniki odżywcze jak zeaksantyna, luteina, selen, fosfor i magnez, korzystnie wpływające na rozwój młodego organizmu. Ponadto ich spożywanie nie tylko uczy prawidłowego żucia i gryzienia, ale także motywuje niemowlę do wytężonej pracy językiem i stymuluje jego narządy artykulacyjne. To dobry sposób zapobiegania przyszłym problemom logopedycznym. Podczas ząbkowania chrupki z kolei delikatnie masują dziąsła – mówi Anna Drobnik, specjalista ds. jakości w firmie TBM Snacks, która jest producentem chrupek Tygryski. 10-miesięczne dziecko jest już zazwyczaj gotowe, aby spróbować pokarmów twardych.

Żywieniowe zalety chrupek kukurydzianych

- Przy wprowadzaniu do diety produktów zwartych ważne jest, aby były one lekkostrawne i pozbawione dodatków, które mogłyby się okazać alergenami, a więc źródłami uczulenia. Do składników, na które należy uważać szczególnie, należy gluten. Jego podawanie jest wprawdzie zalecane ze względu na profilaktykę chorób trzewnych, warto jednak mieć na uwadze, że może powodować uczulenie, które będzie objawiało się u dziecka problemami skórnymi. Najlepiej łączyć produkty glutenowe z bezglutenowymi i – w razie zauważenia niepokojących symptomów – odstawić glutenowe i w pierwszej kolejności skonsultować się z pediatrą – mówi dietetyk Monika Bigoś z Krakowskiego Gabinetu Dietetyki.

Jedzenie chrupek kukurydzianych a wykształcanie ważnych odruchów u dzieci i niemowląt

Podawanie dziecku przekąsek takich jak chrupki kukurydziane jest korzystne nie tylko pod względem żywieniowym. - Wprowadzenie do diety niemowlęcia kolejnych produktów ułatwia mu opanowanie ważnych umiejętności. Jedzenie papek z grudkami pomaga dziecku w nauce połykania, a chrupek – gryzienia. Ze względy na rozwój zdolności koordynacyjno-ruchowych pokarm warto podawać maluchowi łyżeczką lub z kubka. Po takie przekąski jak pałeczki kukurydziane może ono z czasem zacząć sięgać samo. Dzięki temu będzie dodatkowo ćwiczyć odruch trzymania. To ważny krok na drodze do samodzielności - dodaje lekarz pediatra Maciej Meissner. Chrupki kukurydziane to zatem dobre uzupełnienie diety niemowlęcia i dziecka. Lekkie, nieuczulające i bogate w błonnik oraz cenne składniki odżywcze stanowią przekąskę, którą można podawać maluchowi na każdym etapie jego rozwoju.

 

Fot. freeimages.com




Społeczność