"Zdrowe przetwory" Jolanta Naklicka-Kleser

Nowość wydawnicza "Zdrowe przetwory" Jolanta Naklicka-Kleser.
Lato zamknięte w słoiku - Zdrowe przetwory.

Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe. Takie są przepisy w Zdrowych przetworach - najnowszej książce Jolanty Naklickiej - Kleser. Tę najsmakowitszą premierę książkową przełomu lata i jesieni – sezonu przetworów, musi mieć każdy, kto chce cieszyć się domowymi pysznościami przez cały rok. Wśród 80 przepisów na przetwory znajdą się konfitury, kiszonki, pesto, a także przydatne w kuchni dodatki jak oliwy, ekstrakty z wanilii i wiele, wiele innych.

Ciesz się pysznymi smakami domowej roboty przez cały rok. Premiera książki Zdrowe przetwory już 22 sierpnia 2018.

Bez względu na to czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami własnej roboty, czy masz już doświadczenie, ale chcesz wprowadzić zdrowsze rozwiązana do swoich słoików, Zdrowe przetwory są dla ciebie! Jolanta Naklicka-Kleser zaprasza wszystkich do czasów swojego dzieciństwa, gdzie, jako mała dziewczynka przyglądała się na wsi całemu procesowi wekowania i sezonowości, a także w wyprawę po smakach, które odkrywała podczas swoich podróży w najdalsze kierunku świata.

W książce Zdrowe przetwory znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy tradycyjnych receptur, jak i poszukiwacze ich nowych odsłon. Ponadto autorka wzbogaci listę przetworów przepisami na swoje autorskie przysmaki. Od teraz w twojej spiżarni zagoszczą m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem, eliksir z kurkumy, imbiru i miodu na przeziębienie. Oprócz tego – garść przepisów na oliwy smakowe, octy owocowe, kompozycje przypraw z suszonych ziół, pudry warzywne i owocowe. Książka Zdrowe przetwory jest nie tylko zdrową, ale także nowoczesną odsłoną procesu przygotowania przetworów. Zawiera przepisy, przy których nie trzeba stać godzinami i pilnować by się nie przypaliły – domowy dżem z chia przygotujesz w kilkanaście minut. Domowe pesto z czosnku niedźwiedziego powstanie zaledwie w ciągu kilku minut.

Wszystkie przepisy w książce Zdrowe przetwory nie zawierają cukru. Autorka doradzi, kiedy stosować syrop klonowy, a kiedy lepszym pomysłem jest mód lub pektyna jabłkowa - nie musisz więc eksperymentować ani dochodzić do najlepszych rozwiązań metodą prób i błędów. Nabieraj zdrowych umiejętności od początku lub pozwól autorce towarzyszyć ci podczas wprowadzania zdrowych zmian.

Jolanta Naklicka-Kleser omawia techniki, które pozwolą ci zamknąć w słoikach i butelkach smaki, którymi zachwycisz swoich bliskich. Ponadto z książki dowiesz się wszystkiego o pasteryzacji, kiszeniu, marynowaniu i fermentacji, suszenie czy nawet infuzowanie. Autorka pomoże zgromadzić niezbędny sprzęt i narzędzia kuchenne.

Zapraszam Was w sentymentalną podróż do czasów mojego dzieciństwa: do lata na wsi, które przebiegało w rytm pojawiających się owoców i warzyw, czekających tylko na zawekowanie; do słoików, które dumnie czekały na swoją kolej w zimowej spiżarni; do przepisów, które do tej pory były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą. Zabiorę Was też w wyprawę po smakach, które odkrywałam podczas podróży i zdradzę moje ulubione przepisy z całego świata, m.in. na ajvar, pesto czy chutney. Mam nadzieję, że książka, którą właśnie trzymacie, będzie dla Was ogromną inspiracją i sprawi, że powrócicie do tej wspaniałej tradycji, jaką jest przygotowywanie własnych przetworów.
Jolanta Naklicka-Kleser

KISZONE RZODKIEWKI
Szczerze mówiąc nie przepadam za ostrymi rzodkiewkami. Mój sposób na tą ostrość to kiszenie. Tak naprawdę wystarczy tylko je zalać solanką i będzie super.

SKŁADNIKI:

  • kilka rzodkiewek
  • czarna gorczyca
  • solanka:
  • woda
  • sól


PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki posiekaj na mandolinie. Następnie wsyp na dno czarną gorczycę i posiekane rzodkiewki. Zalej solanką i odstaw w ciemne i dość zimne miejsce. Rzodkiewki są drobno posiekane i fermentacja zajdzie naprawdę bardzo szybko. Ciemne i chłodne miejsce spowolni ten proces i pozwoli się nam cieszyć nimi w jesienne wieczory. Kiszone rzodkiewki są idealnym dodatkiem do różnych kanapek. Moja ulubiona to z własnoręcznie upieczonym pasztetem z dodatkiem takich rzodkiewek. Idealnie pasuje także do białego serka. Musicie koniecznie tego spróbować.

Jolanta Naklicka-Kleser
Matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia –  tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo (Wydawnictwo Zwierciadło).

Zdrowe przetwory
Cena: 39,90 zł.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat