„Zdrowe przetwory” - recenzja

Recenzja książki „Zdrowe przetwory”.
„Zdrowe przetwory” - kto ma teraz czas na przygotowanie własnych? A może to wcale nie jest takie trudne?

Ostatnimi czasy zapanowała moda na przetwory, a domowej roboty słoiczki pełne różnych skarbów zdecydowanie należą do najczęściej otrzymywanych prezentów. Można powiedzieć, że słoiki wyszły z piwnic na salony, a przygotowywanie weków stało się popularne również wśród młodych ludzi, którzy chętnie eksperymentują z nowymi smakami. Jedną z takich osób jest Jolanta Naklicka - Kleser, autorka książki „Zdrowe przetwory”.

Zdrowe przetwory” to nie tylko zbiór przepisów, ale również garść porad, które pomogą zacząć przygodę z własnymi przetworami czy też polepszyć nasze metody, jeśli już mamy jakieś doświadczenie w tej kwestii. Autorka książki dzieli się z nami sprawdzonymi wskazówkami dotyczącymi sterylizacji, pasteryzacji, kiszenia i marynowania. Nie jest to pełne kompendium wiedzy, a raczej szybkie podsumowanie, jeśli więc jesteście całkiem zieloni w tym temacie to należy uzupełnić swoją wiedzę, ponieważ autorka skupiła się na przepisach, nie na budowaniu naszej wiedzy od postaw.

Książka jest podzielona na kilka działów. Zaczynamy od klasycznych przepisów rodzinnych Jolanty Naklickiej - Kesler by przez kiszonki i pikle przejść do nieco bardziej egzotycznych przepisów, czyli tych przywiezionych z podroży. Prócz tego znajdziemy tutaj przepisy na dania do słoików, które przygotujemy w niecały kwadrans, dodatki do dań głównych oraz weki na bazie owoców. Największą niespodzianką był dla mnie ostatni dział, czyli naturalne lekarstwa – zakwas z buraków, marynowany imbir i kurkuma. Dowiemy się też jak zrobić sól i oliwę smakową, a jeśli szukacie przepisów tylko dla dorosłych to też je tutaj znajdziecie. Marchewkowe wstążki z granatem, kimchi, zapiekane morele z lawendą, truskawki z rumem czy kiszona rzodkiewka to tylko kilka z osiemdziesięciu przepisów dostępnych w książce.

Zdrowe przetwory” zostały wydane w poręcznym formacie - miękka okładka i przejrzysty format książki zdecydowanie ułatwiają korzystanie z niej. Największą zaletą tej książki jest to, że autorka obala mit, że robienie własnych przetworów jest skomplikowane. Proste, łatwo dostępne składniki, dobrane w pomysłowy sposób tworzą nieskończoną ilość smakowitych połączeń. Całość obfituje w ładne fotografie zachęcające do zabrania się do przygotowania własnych słoików.

Jeśli robicie własne przetwory i szukacie nowych, nietypowych przepisów lub potrzebujecie inspiracji by w końcu zabrać się za to zabrać to sięgnijcie po „Zdrowe przetwory”, a na pewno się nie rozczarujecie.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Jolanta Naklicka - Kleser, Zdrowe przetwory, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa, 2018




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat