Zdrowie, odporność, witalność

Zadbaj o zdrowie w domowym zaciszu.
Jedyne w Polsce startery bakterii z Certyfikatem EKO do domowego wyrobu jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka i kiszonek już dostępne.

Aby wzmocnić odporność zatroszcz się o jelita, dostarczając im ekologiczne i ekonomiczne pokarmy, które stworzysz w domu.

Odporność a jelita
Lekarze podkreślają duże znaczenie prawidłowo funkcjonujących jelit na odporność. W jelitach bowiem zlokalizowane jest ok. 70-80% tkanki limfoidalnej, produkującej limfocyty, które biorą udział w pracy układu immunologicznego. To one chronią nas przed czynnikami chorobotwórczymi: wirusami i bakteriami. Z tego powodu właściwy skład mikroflory bakteryjnej jelit warunkuje prawidłowe działanie systemu odpornościowego.

„Kiedyś większość spożywanych produktów była poddana różnego rodzaju procesom naturalnej fermentacji w celu przetwarzania, a jednocześnie konserwacji żywności. Fermentowano większość produktów spożywczych: zboża, warzywa, owoce, produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery), rośliny strączkowe, ryby, mięso, octy. Dzisiaj większość produktów jest pasteryzowana, co zabija tak ważny składnik, jakim są żywe kultury bakterii. Inne są produkowane z użyciem procesów chemicznych, z pominięciem w ogóle procesu naturalnej fermentacji. Dzięki idei jogurtu domowego, który przygotowujemy sami, możemy znowu cieszyć się niepasteryzowanymi produktami na naszym stole. Startery z mikroflorą odwracają procesy pasteryzacji i pozwalają dostarczyć w diecie żywy nabiał, z bogatą florą kultur bakterii" - mówi lek. med. Urszula Chorzępa.

Zalety domowego wytwarzania
Zrobiony w warunkach domowych jogurt to źródło wielu witamin i kwasów. Zawiera m.in. witaminy A, C, E, K2, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i przygotowujących się do ciąży), kwas pantotenowy, cholinę, a nawet witaminę B 12 (ważną dla wegetarian). Jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, selen, żelazo, miedź, aminokwasów, kwasów omega-3 i omega-6 i wielu innych zdrowych substancji.

Warto wspomnieć, że domowe tworzenie produktów mlecznych oraz kiszonek to inwestycja nie tylko w zdrowie, ale i domowy budżet. Niski koszt wytworzenia wynika z powtarzalności procesu namnażania zdrowych bakterii. Z jednej saszetki startowej można zrobić wiele litrów jogurtu lub kiszonek o powtarzalnym smaku. Ekonomicznie, smacznie i zdrowo.

Po co dodawać kultury bakteryjne, skoro niektóre produkty „kiszą się" same?
U wielu ludzi skład flory bakteryjnej jest zaburzony i podobnie dzieje się w środowisku. Niestety nie mamy pewności co do bakterii, jakie są zawarte w gotowych produktach, czy są przyjazne naszej florze jelitowej. Bakterie w produktach Sun& Food są starannie dobrane, np. są acidofilne („kwasolubne”), co oznacza, że przetrwają przejście przez żołądek i działanie kwasów żołądkowych. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy jest naturalny i dobrze przyswajalny dla człowieka (przykład: Jogurt L+) z wit. D.

Aby wzmocnić, bądź też odnowić florę bakteryjną przewodu pokarmowego, poprawić trawienie, przyswajanie pokarmów i cieszyć się dobrym zdrowiem proponujemy sięgnąć po saszetki ze zdrowymi bakteriami i przygotować samodzielnie w domu: Jogurt L+, Kefir, Jogurt naturalny, Kwaśne mleko lub Kiszonki.

Tak przygotowane wyroby są smaczne, wolne od GMO, cukru, glutenu, alergenów, zagęszczaczy, nie zawierają żadnych dodatków chemicznych i są efektywne kosztowo. Można je przygotowywać zarówno z mleka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego (migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego i napoju ryżowego). Z Jogurtu można w domu też robić ser - ser, jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Optymalna wartość odżywcza, a więc i zdrowotna jogurtu, jest w pierwszym dniu po jego zrobieniu. Dlatego też jogurt domowy ze zdrowymi kulturami bakterii jest znacząco lepszy od tego wytworzonego w masowej produkcji.

Wybierz to, co najkorzystniej wpłynie na Twoją odporność:

Jogurt L+

  • saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł

Ze względu na bogaty, różnorodny skład bakteryjny jest najbardziej uniwersalny i zalecany dla wszystkich grup wiekowych. Różne grupy bakterii wspierają się wzajemnie w korzystnym działaniu na organizm. Polecany do odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów, udoskonala perystaltykę jelit. Wytwarzane przez bakterie substancje, takie jak m.in. kwas mlekowy, powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.

Jogurt L+ zaleca się zwłaszcza: w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym stresie, po kuracji antybiotykowej, zaburzeniach trawienia i przyswajania, wzdęciach, zgadze, przy zakażeniach Helicobacter pylori, grzybicy przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy, skłonności do biegunek lub zaparć, w chorobach przewlekłych, przy długotrwałym stosowaniu leków, w alergiach, dla osób uprawiających sport.

Jogurt naturalny

  • saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł

Polecany zwłaszcza seniorom do regularnego spożywania. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a trawienie, wchłanianie i perystaltyka jelit są osłabione.
Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego - poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i obniżające poziom cholesterolu. Polecany nade wszystko seniorom do regularnego przyjmowania, w okresie rekonwalescencji, w chorobach przewlekłych. Dodatkowo witaminy z grupy B korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego osób starszych.

Kefir

  • saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł

Kefir ma pozytywny wpływ na przemianę materii, więc rekomendowany zwłaszcza jako wsparcie w procesie odchudzania i oczyszczania organizmu, przy zaburzeniach przemiany materii, dla osób uprawiających sport (na zmianę z Jogurtem L+), w zaburzeniach trawienia, przy zgadze, wzdęciach, zaburzeniach pracy jelit, przy zaparciach, w chorobach przewlekłych i alergiach (na zmianę z Jogurtem L+), przy skłonnościach do grzybicy, dla wzmocnienia odporności (na zmianę z Jogurtem L+). Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Kwaśne mleko

  • saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł

Łagodny smak i skład bakteryjny powodują, że polecane jest szczególnie dzieciom. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko, a ma też pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji, m.in. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K oraz potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników. Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy oraz inne substancje działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmach milusińskich. Można je dodawać do zupek, deserów, owsianek, tak żeby zadowolić nawet największe niejadki.

Polecane szczególnie: jako składnik codziennej diety dziecka, w czasie i po kuracjach antybiotykowych, dla kobiet w ciąży (na zmianę z Jogurtem L+), dla wzmocnienia odporności, przy alergiach, przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu.

Kiszonki

  • saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł

Kiszenie jest trendy, wpisuje się w powrót do naturalnych, sprawdzonych metod przechowywania warzyw i owoców. Fermentacja zwiększa ich wartość odżywczą. Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność oraz ułatwia przyswajanie żelaza - informacja ważna zwłaszcza dla wegetarian. Dzięki bakteriom proces przebiega szybciej i już po kilku dniach możesz się cieszyć własnoręcznie przygotowywanymi kiszonkami, jak np. kapustą, ogórkami, ale i papryką, burakami, cukinią, kabaczkami, jabłkami, morelami, gruszkami i cytrynami.

„Dbanie o właściwą dietę, bogatą w żywe kultury bakterii - potwierdzone Certyfikatem EKO - na pewno szybko przyniesie trwałe efekty, wzmacniając naszą odporność, tak ważną zwłaszcza w okresie pandemii” – podsumowuje lek. med. U. Chorzępa.

Produkty są dostępne w ekosklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych i aptekach.

Fot. Sun&Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat