Czy cenisz w gotowaniu prostotę i szybkość przygotowania potrawy? Dbasz zarazem o to, by Twoje dania w pełni zadowalały Twoje kubki smakowe i były zdrowe? Połącz przyjemne z pożytecznym w zaciszu swojej kuchni. Dzięki intuicyjnym piekarnikom parowym Electrolux zarówno amatorzy, jak i wprawieni w bojach pasjonaci kulinarni, mogą w domu przygotować smaczne potrawy np. na bazie sezonowych składników. Jeżeli szukasz inspiracji, możesz skorzystać z przepisu Kariny Zuchory, finalistki MasterChef, która prowadzi warsztaty kulinarne organizowane nad morzem w ramach Projektu Plaża.
Zarówno dla tych, którzy rozpoczynają swoja przygodę z gotowaniem, jak i doświadczonych kucharzy istotne jest to, by sprzęt domowy w dużej mierze ułatwiał przyrządzanie potraw. Nie ma znaczenia, czy przygotowujesz szybką przekąskę czy niedzielny obiad dla całej rodziny – każdemu z nas zależy na tym, by apetyczne danie, oddziałujące na nasze zmysły, zachęcało do spróbowania. Jeśli gotowanie w domu sprawia Ci ogromną przyjemność i masz na względzie to, by odżywiać się zdrowo, skorzystaj z nowoczesnych technologii pieczenia zapewniających przygotowanie zdrowej potrawy, w parze ze smakiem.
Wynieś gotowanie na zupełnie nowy poziom za pomocą intuicyjnego piekarnika Electrolux CombiSteam. Urządzenie sprawia, że potrawa jest równomiernie wypieczona – gorące powietrze przyrumienia danie i nadaje mu kruchości na zewnątrz. Dzięki 3 poziomowemu programowi parowemu możesz upiec zarówno dania mięsne i rybne, które są w środku naturalnie wilgotne i soczyste, jak i chrupkie pieczywo. Piekarnik Electrolux CombiSteam stwarza doskonałe warunki do przygotowania wielu dań takich jak: tarty, słodkie babeczki, wytrawne mięsa w prosty i szybki sposób. Dostępna funkcja SousVide pozwala piec w niskiej temperaturze – dzięki temu uzyskamy potrawę o intensywnym smaku i doskonałej konsystencji. Innowacyjny program parowy przyspiesza proces gotowania i pozwala wydobyć z dania pełnię aromatów.
O tym, jakie możliwości oferują piekarniki z funkcją parową, przekonać się mogą ci, którzy wybrali się w te wakacje nad polskie morze. W sierpniu wczasowicze mają możliwość wzięcia udziału w warsztatach Electrolux, które corocznie odbywają się w ramach Projektu Plaża organizowanego przez TVN. Pod czujnym okiem znanych szefów kuchni i blogerów wszyscy chętni mogą spróbować swoich kulinarnych sił. Jest to również szansa na poznanie zdrowych metod gotowania, np. pieczenia wykorzystującego moc pary.
Podczas przygotowywania potraw warto sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. Desery latem smakują lepiej, gdy ich skład wzbogacimy o owoce, które dojrzewają tylko o tej porze roku. Dania wytrawne zaś kuszą podniebienie aromatem sezonowych składników. Wie o tym Karina Zuchora, która podzieliła się przepisem na kurczaka w sałatce z zielonej fasolki szparagowej.
Składniki:
Piekarnik z funkcją gotowania na parze należy rozgrzać do 95 °C. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przekładamy na blachę z gałązką tymianku, następnie wkładamy go do piekarnika. Dokładnie myjemy ziemniaki, kalafior dzielimy na małe różyczki i fasolkę, której odcinamy końcówki – warzywa i jajka przekładamy na blachę i gotujemy na parze około 12 minut, stale sprawdzając, czy fasolka, kalafior i ziemniaki są już miękkie. Patelnię rozgrzewamy z użyciem zimnego oleju. Następnie blanszujemy czosnek, dokładamy zimne masło i ugotowane warzywa, solimy do smaku. Jajka hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i odsączamy. Następnie grillujemy mięso na złoto z cykorią pociętą w paski, doprawiamy solą. Obieramy awokado i kroimy w półksiężyce. Na koniec wszystkie składniki łączymy w formę sałatki. I danie gotowe!
Fot. Electrolux
Informacja prasowa