Zgrzewarka do pakowania próżniowego - korzyści

Pięć zalet stosowania zgrzewarki do pakowania próżniowego.
Zapobiega marnowaniu jedzenia, pozwala zaoszczędzić pieniądze i ułatwia planowanie posiłków. Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które poprzez eliminację powietrza zapewnia lepszą ochronę żywności. W ofercie FoodSaver, znajdziemy wiele modeli zgrzewarek, które są praktyczne w użyciu i łatwe w konserwacji oraz posiadają wiele funkcji, umożliwiających pakowanie różnego rodzaju żywności.

Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak, zmienia kolor i z czasem się psuje. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika, produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Co możemy zapakować próżniowo? Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, itd.  Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. Sprawdź, jakie korzyści wynikają z posiadania w domu zgrzewarki próżniowej.

Unikanie marnowania żywności
13% żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania. W próżni żywność przechowywana jest znacznie dłużej, dlatego zmniejsza się prawdopodobieństwo, że po kilku miesiącach w zamrażarce lub po kilku dniach w lodówce zapominamy o niej i jesteśmy zmuszeni ją wyrzucić.

Przechowywanie małych porcji i planowanie posiłków
Osobom będącym na diecie, starszym lub mieszkającym w pojedynkę nie zawsze łatwo jest przygotowywać małe porcje posiłków, odpowiednie dla jednej osoby. Pojedynczo pakowane porcje ułatwiają przyrządzanie posiłków i kontrolowanie ilości spożywanych kalorii. Również w przypadku dużych rodzin pakowanie próżniowe, np. odmierzonych porcji sosu do spaghetti pomaga zaplanować posiłki i zrobić zapasy w perspektywie dłuższej niż kilka dni. Potem wystarczy podgrzać tylko taką ilość, jaka będzie potrzebna w danym dniu. Folia, wykorzystywana w zgrzewarkach FoodSaver, dzięki centralnej perforacji umożliwia pakowanie 2 porcji jednocześnie (np. dwóch steków), co pozwala na zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Jeśli natomiast lubimy pić na śniadanie koktajle owocowe, możemy używać poręcznych saszetek do przechowywania przygotowanej z wyprzedzeniem mieszanki smoothie, dzięki czemu nie musimy martwić się o siekanie składników rano, przed wyjściem z domu.

Zmniejszenie wydatków na jedzenie
Posiadanie urządzenia do pakowania próżniowego żywności pozwala kupować produkty w większych, nawet hurtowych ilościach, a więc znacznie taniej. Kupujemy np. większe kawałki mięsa, dzielimy je na porcje wielkości posiłku, a następnie zamykamy, aby mieć pod ręką świeże mięso nawet przez 6 miesięcy. Daje to duże oszczędności w porównaniu z kupowaniem na co dzień niewielkich ilości.

Oszczędność miejsca w lodówce
Częstym problemem w naszych lodówkach są niewykorzystane resztki jedzenia i rozchodzące się z jej wnętrza nieprzyjemne zapachy. Zgrzewarka próżniowa do żywności pozwala na spakowanie resztek w taki sposób, by nie zajmowały cennego miejsca. W przeciwieństwie do opakowań niezamkniętych (miseczek, słoików), foliowe torebki z próżniowo zapakowaną wędliną, sałatką czy makaronem zajmują o wiele mniej miejsca w lodówce czy zamrażarce. Pozwalają również na wykorzystanie produktów do końca, bez obawy, że staną się niezdatne do spożycia.

Gotowanie w próżni
FoodSaver posiada specjalną funkcję do pakowania żywności w taki sposób, by można było gotować ją metodą sous-vide. Polega ona na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Gotując metodą próżniową, ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu, nie musimy martwić się o przywieranie potraw do patelni czy garnka. Dzięki temu możemy ograniczyć ilości używanego tłuszczu do przygotowania potrawy, a czasem nawet zrezygnować z niego. A zatem posiłki przygotowane w ten sposób są o wiele zdrowsze.

Warto, by jak najwięcej osób przekonało się do nieocenionych właściwości pakowania próżniowego. Taki sprzęt pozwala zdrowo się odżywiać, wygodnie pakować żywność na podróż, utrzymywać porządek w lodówce, oszczędzać pieniądze, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat