Kiedyś rosły niemal w każdym gospodarstwie. Najpierw robiono z nich tkaniny, a potem odkryto, że mają niezwykłe właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz ciekawe walory smakowe. Większości z nas konopie kojarzą się z nielegalną marihuaną. Jednak ziarenka konopie to zupełnie inny produkt, który nie zawiera THC, czyli psychodelicznej substancji. Nie mają też właściwości narkotycznych i uzależniających. Posiadają za to wiele cennych właściwości leczniczych. Możemy je legalnie kupować i stosować.
Co się w nich skrywa?
Coraz więcej badań potwierdza korzyści płynące z jedzenia nasion konopi. Wielu ekspertów uważa, że to nowy superfood. Ich najcenniejszym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które pomagają organizmowi gasić stany zapalne. Poza tym kwasy omega-3 regulują poziom cholesterolu, co oznacza zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy, a w konsekwencji mniejsze prawdopodobieństwo zawału czy udaru. W nasionach konopi znajduje się wiele odżywczego białka, znacznie więcej niż w nasionach chia. Co więcej, białko to jest bardzo dobrze przyswajalne. Ziarenka konopne to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Poza tym w konopiach siewnych znajdziemy sporo magnezu, fosforu, cynku i żelaza, czyli pierwiastków ważnych dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Do czego pasują?
Ziarenka konopi siewnej mają delikatną skorupkę, miękki środek i łagodny orzechowy smak. Znakomicie komponują się z większością produktów spożywczych. Zarówno zmielonej jak i łuskane ziarenka znakomicie sprawdzą się jako składnik hummusu czy płatków śniadaniowych. Nadają się też do wszelkiego rodzaju koktajli. Wystarczy zblendować je z jogurtem i ulubionymi owocami. Nasionka to także znakomita posypka do deserów, kasz i makaronów. Przydadzą się również do domowych wypieków: chlebów, ciast i ciasteczek. Urozmaicą nie tylko ich smak, ale przede wszystkim podwyższą wartość odżywczą.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com