Ziarenka konopi siewnej

Ziarenka konopi siewnej - co się w nich kryje?
Konopie siewne wróciły do łask po wielu latach zapomnienia.

Kiedyś rosły niemal w każdym gospodarstwie. Najpierw robiono z nich tkaniny, a potem odkryto, że mają niezwykłe właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz ciekawe walory smakowe. Większości z nas konopie kojarzą się z nielegalną marihuaną. Jednak ziarenka konopie to zupełnie inny produkt, który nie zawiera THC, czyli psychodelicznej substancji. Nie mają też właściwości narkotycznych i uzależniających. Posiadają za to wiele cennych właściwości leczniczych. Możemy je legalnie kupować i stosować.

Co się w nich skrywa?
Coraz więcej badań potwierdza korzyści płynące z jedzenia nasion konopi. Wielu ekspertów uważa, że to nowy superfood. Ich najcenniejszym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które pomagają organizmowi gasić stany zapalne. Poza tym kwasy omega-3 regulują poziom cholesterolu, co oznacza zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy, a w konsekwencji mniejsze prawdopodobieństwo zawału czy udaru. W nasionach konopi znajduje się wiele odżywczego białka, znacznie więcej niż w nasionach chia. Co więcej, białko to jest bardzo dobrze przyswajalne. Ziarenka konopne to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Poza tym w konopiach siewnych znajdziemy sporo magnezu, fosforu, cynku i żelaza, czyli pierwiastków ważnych dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Do czego pasują?
Ziarenka konopi siewnej mają delikatną skorupkę, miękki środek i łagodny orzechowy smak. Znakomicie komponują się z większością produktów spożywczych. Zarówno zmielonej jak i łuskane ziarenka znakomicie sprawdzą się jako składnik hummusu czy płatków śniadaniowych. Nadają się też do wszelkiego rodzaju koktajli. Wystarczy zblendować je z jogurtem i ulubionymi owocami. Nasionka to także znakomita posypka do deserów, kasz i makaronów. Przydadzą się również do domowych wypieków: chlebów, ciast i ciasteczek. Urozmaicą nie tylko ich smak, ale przede wszystkim podwyższą wartość odżywczą.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat