Zielona sałatka z bazylią i nutą cytrynową
Przepis na zieloną sałatkę z bazylią i nutą cytrynową idealną na lato.
Składniki
- 1/2 główki sałaty pekińskiej
- 1/3 główki sałaty rzymskiej
- Mała puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki stołowe słonecznika łuskanego
- Łyżeczka nasion chia
- Sól, pieprz i granulowany czosnek do smaku
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kilka listków świeżej bazylii
- Skórka z cytryny
Przygotowanie:
Sałaty kroimy w paski, dodajemy kukurydzę oraz nasiona i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Bazylię kroimy, ścieramy skórkę z umytej cytryny i dodajemy do oliwy z oliwek. Polewamy sałatkę przed podaniem.
Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)
Fot. Emilia Sękowska