Ziemniak w nowej odsłonie

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem - przepis kulinarny.
Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

  • czas przygotowania: 60 min

Składniki główne:

  • Boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Kozi ser w kawałku
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyj i natnij. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku. Następnie ułóż je na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości warzywa). Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat