Tradycyjny barszcz czerwony z uszkami wzbogacony zostal oliwą truflową. Przystawka to delikatny tatar ze śledzia z kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą, który jest serwowany z domowym pieczywem. Grudniowe menu sezonowe Restauracji ALYKI to także dwie propozycje sałatek. Pierwsza z filetem z kaczki, marynowanymi grzybami, mandarynką, chipsem z jabłka oraz marynowaną marchewką – to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Całość przyprawiona została winegretem imbirowym. Druga propozycja to sałatka wegetariańska - mix sałat z makiem, karmelem, karambolą, pszenicą, marynowaną dynią, pomidorkami cherry oraz winegretem ananasowym. Zaskakuje nutką delikatnej słodkości.
Szef Kuchni Paweł Błaszczyk przygotował aż 5 dań głównych. Dla miłośników tradycyjnych, ręcznie lepionych pierogów są te z kapustą oraz grzybami, podawane ze śmietaną i cebulką tymiankową. Jeżeli lubią Państwo dania z drobiu, polecany jest filet z kurczaka z paloną pietruszką, żelem z suszu i sosem mandarynkowym. podawany z gotowanymi ziemniakami z masełkiem. Należy też spróbować soczystego antrykotu wołowego, którego smak dopełnia sos z suszonych grzybów. Mięso podawane jest z sałatką warzywną oraz kopytkami ziołowymi.
Świąteczne menu sezonowe nie może obyć się bez ryb. Tym razem - dwa przepyszne dania rybne: łosoś przyrządzony metodą sous-vide, podawanego ze śledziami, cukinią kompresowaną, sosem maślanym, popcornem z kaszy gryczanej oraz pszenicą; a także pieczonego kurka. Druga propozycja to ryba śródziemnomorska serwowana z burakiem, rukolą, kaszą pęczak oraz żelem cytrynowym. Oba dania spełnią oczekiwania najwybredniejszych smakoszów.
Nowe menu sezonowe Restauracji ALYKI jest dostępne od popołudnia 2 grudnia.
ip
fot. Alyki