W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zimowe menu w Restauracji ALYKI

Opublikowano: 2016-11-30
Wrocławska restauracja ALYKI zaprasza do spróbowania nowego menu sezonowego, przygotowanego specjalnie z myślą o wszystkich, którzy chcieliby spróbować bożonarodzeniowych specjałów w niecodziennych, pysznych odsłonach.

Tradycyjny barszcz czerwony z uszkami wzbogacony zostal oliwą truflową. Przystawka to delikatny tatar ze śledzia z kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą, który jest serwowany z domowym pieczywem.  Grudniowe menu sezonowe Restauracji ALYKI to także dwie propozycje sałatek. Pierwsza z filetem z kaczki, marynowanymi grzybami, mandarynką, chipsem z jabłka oraz marynowaną marchewką – to tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Całość przyprawiona została winegretem imbirowym. Druga propozycja to sałatka wegetariańska - mix sałat z makiem, karmelem, karambolą, pszenicą, marynowaną dynią, pomidorkami cherry oraz winegretem ananasowym. Zaskakuje nutką delikatnej słodkości.

Szef Kuchni Paweł Błaszczyk przygotował aż 5 dań głównych. Dla miłośników tradycyjnych, ręcznie lepionych pierogów są te z kapustą oraz grzybami, podawane ze śmietaną i cebulką tymiankową. Jeżeli lubią Państwo dania z drobiu, polecany jest filet z kurczaka z paloną pietruszką, żelem z suszu i sosem mandarynkowym. podawany z gotowanymi ziemniakami z masełkiem. Należy też spróbować soczystego antrykotu wołowego, którego smak dopełnia sos z suszonych grzybów. Mięso podawane jest z sałatką warzywną oraz kopytkami ziołowymi.

Świąteczne menu sezonowe nie może obyć się bez ryb. Tym razem - dwa przepyszne dania rybne: łosoś przyrządzony metodą sous-vide, podawanego ze śledziami, cukinią kompresowaną, sosem maślanym, popcornem z kaszy gryczanej oraz pszenicą; a także pieczonego kurka. Druga propozycja to ryba śródziemnomorska serwowana z burakiem, rukolą, kaszą pęczak oraz żelem cytrynowym. Oba dania spełnią oczekiwania najwybredniejszych smakoszów.

Nowe menu sezonowe Restauracji ALYKI jest dostępne od popołudnia 2 grudnia.

ip

fot. Alyki





Społeczność
Reklama